NOS Nieuws

Bladerunner Van Rhijn: de sport telt, niet de handicap

Marlou van Rhijn bij TedX AmsterdamWomen

"De mindervalide sport is puur sport en het wordt tijd dat mensen daar ook zo naar gaan kijken." Dat zegt Marlou van Rhijn (23), de snelste atlete op blades ter wereld, en gastspreker op de vijfde editie van TEDxAmsterdamWomen.

In haar TED Talk vertelt ze hoe ze na haar succes op de Paralympische Spelen in Londen in 2012 ineens het boegbeeld werd voor de mindervalide sport. "Het is natuurlijk een eer, maar ineens wilde iedereen het verhaal over mijn handicap horen, terwijl het volgens mij over de sport moet gaan."

Inspireren

Van Rhijn is een van de veertien sprekers uit binnen- en buitenland die vandaag in het Okura Hotel in Amsterdam een succesverhaal vertellen dat anderen kan inspireren en motiveren. Het zijn niet alleen vrouwen die aan het woord komen, wel gaat het over de manier waarop vrouwen wereldwijd bijdragen aan verandering op terreinen als wetenschap, kunst, cultuur, technologie, journalistiek, sport en het bedrijfsleven.

Van Rhijn, die haar beide onderbenen mist, won in 2012 goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter sprint. Dat was amper twee jaar nadat ze haar zwemcarrière had beëindigd en voor het eerst op blades was begonnen met rennen. Kort geleden verbeterde ze nog haar eigen wereldrecord op de 200 meter en nu traint ze voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar.

Grenzen verleggen

"Ik heb mij nooit anders gevoeld omdat ik mijn onderbenen mis. Als atlete gaat het mij om grenzen verleggen en succes behalen, net als voor elke sporter. De paralympische sport kan over de hele wereld nog professioneler. In Londen zijn al grote stappen gezet en ik hoop dat die ontwikkeling doorzet."

Ze vindt het nodig dat de mindervalide sport uit 'de zorghoek' komt. "Je moet niet aan hoeven kloppen bij een zorgverzekering of de gemeente om in aanmerking te komen voor blades. Die zijn nu nog erg duur, maar ik wil me ervoor inzetten dat dergelijke sportattributen in de toekomst betaalbaar zijn en gewoon naast de sportschoenen in de winkel liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl