AFP
NOS Nieuws

'Je wint de Europa Cup, maar huilt om 39 doden'

In Brussel hebben overlevenden en nabestaanden het Heizeldrama herdacht. Het is vandaag 30 jaar geleden dat de ramp in het Heizelstadion plaatsvond.

Voorafgaand aan de finale van de Europa Cup I tussen Juventus en Liverpool braken Engelse supporters uit het eigen vak en bestormden de Italiaanse fans. In de blinde paniek die toen ontstond, kwamen 39 voetbalsupporters, veelal Italianen, om het leven en 400 mensen raakten gewond. Om de situatie niet verder uit de hand te laten lopen, werd besloten de wedstrijd te laten beginnen. Juventus won uiteindelijk met 1-0.

Anders dan anders

Een van de aanwezigen bij de herdenking was Sergio Brio, oud-speler van Juventus. "Die avond draaide het niet om voetbal. Die avond was anders dan anders", blikte hij terug. "Kinderen dromen er altijd van om belangrijke finales te spelen. Maar dan gebeurt zoiets. Je wint de Europa Cup I, maar je huilt alleen maar om de 39 doden. Het was vreselijk."

Vanochtend werden er bij het stadion, dat nu Koning Boudewijnstadion heet, kransen gelegd bij het monument ter nagedachtenis aan de ramp. Ook zijn de namen van alle slachtoffers opgenoemd en werden er witte ballonnen opgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl