NOS Nieuws

4500 Chinezen op bedrijfsuitje in Nederland

Bedrijfsuitje voor 4500 Chinezen

De komende dagen reizen 4500 Chinezen van het bedrijf Perfect in ruim negentig bussen door Nederland. Nooit eerder bezocht zo'n grote groep Chinese toeristen ons land.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) levert de komst van de groep zo'n 7 à 8 miljoen euro op.

Ze zitten in hotels verspreid over de Randstad, onder meer in Den Haag, Delft, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Ze eten voornamelijk in Chinese restaurants. "Want ze eten toch het liefst Chinees", aldus een woordvoerder van het NBTC.

Minister Kamp ontving de delegatieleiders van de groepsreis vanmorgen in het Mauritshuis in Den Haag. Hij heeft de goede verhoudingen tussen de Chinese toerismesector en Nederland benadrukt.

 • Jan Hess/NOS
  Vanochtend bezoeken ze Den Haag
 • Jan Hess/NOS
  4500 Chinezen van één bedrijf zijn in Nederland
 • ANP
  Minister Kamp schudt de CEO van Perfect de hand

Aantrekkelijke bestemming

Kamp is blij dat een toenemend aantal toeristen en zakenreizigers ontdekt wat Nederland te bieden heeft. "Dat versterkt onze economie", zegt hij.

"De 4500 toeristen vertellen bij terugkomst positieve verhalen over Nederland en delen foto's en souvenirs met hun vrienden en familie. Ook daardoor komt Nederland steeds beter op de kaart te staan als aantrekkelijke bestemming."

Behalve Den Haag gaan de Chinezen ook naar Delft, de Veluwe en Roermond aan. Op zaterdag komen ze allemaal samen in de Jaarbeurs in Utrecht voor een galadiner. Dan is er ook een fotomoment waarbij ze met z'n allen op de foto gaan, zoals ook gebeurt bij andere Chinese groepsreizen.

 • Pauline Broekema / NOS
  Chinezen op bedrijfsuitje in Nederland
 • NOS / Pauline Broekema
  Marijke Boom achter de kassa in Roermond
 • NOS / Pauline Broekema
  De Chinezen op bedrijfsuitje doen inkopen in een kookwinkel
 • Pauline Broekema / NOS
  Chinezen op bedrijfsuitje in Nederland

In Roermond bezoeken ze het Designer Outlet centrum. Ze storten zich onder andere op luxe kookgerei. Verkoopster Marijke Boom weet niet wat haar overkomt. Met een verhit hoofd probeert ze achter de kassa de steeds langer wordende rij weg te werken. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt ze. "Ze rekenen allemaal voor tussen de 500 en 1000 euro af."

Tolk Sai Ying Lau loopt in een blauw hesje door de outlet. Hij ziet veel Chinezen al die messenblokken en pannen kopen. “Dat doet mijn ouders ook altijd als we op vakantie zijn."

140 hotels

Vorig jaar kwamen ruim 250.000 Chinezen naar ons land. Voor dit jaar verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen een stijging van 18 procent naar 300.000. De Chinezen geven gemiddeld tijdens hun vakantie ruim 1250 euro uit.

Eerder deze maand vierde een groot Chinees bedrijf zijn 20-jarige jubileum in Parijs. 6400 werknemers brachten vier dagen door in de Franse hoofdstad. Er werden daarvoor 140 hotels geboekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl