Een Boeing 777 van KLM op Schiphol
NOS Nieuws

Cabinepersoneel KLM gaat rustdagen inleveren

KLM heeft na moeizame onderhandelingen een akkoord bereikt met het cabinepersoneel over een nieuwe cao. De luchtvaartmaatschappij moet nu alleen nog verder onderhandelen met de piloten. Eerder sloot het bedrijf al een akkoord met het grondpersoneel.

Bij de onderhandelingen heeft vooral het cabinepersoneel concessies gedaan. Zo wordt de rusttijd met een dag ingekort na intercontinentale vluchten. Daarnaast levert het personeel structureel een vakantiedag in.

Weinig keus

Volgens Chris van Elswijk van de Vakbond voor Nederlands Cabinepersoneel (VNC) hadden de bonden weinig keus. "Dit is niet de tijd dat we 5 procent loonsverhoging kunnen vragen. KLM zit lastig door de concurrentie van low cost-carriers en de luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten. Wij proberen KLM hiermee goedkoper en productiever te maken." Volgens Van Elswijk scheelt het inleveren van de rusttijd "miljoenen per jaar".

KLM heeft in ruil hiervoor toegezegd gedurende de cao, die 15 maanden duurt, in principe geen gedwongen ontslagen door te voeren.

De cao's met het cabinepersoneel en het grondpersoneel gaan pas in zodra KLM ook een akkoord heeft bereikt met de piloten.

KLM en de vakbonden moeten het akkoord nog voorleggen aan de achterban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl