NOS Nieuws

Bevrijdingsbeurzen voor 70 Canadese studenten

'Hij praat niet graag over de gevechten in Nederland'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Canada studiebeurzen uitgedeeld. De tweede dag van het staatsbezoek stond in het teken van samenwerking tussen universiteiten.

Het koningspaar is op bezoek om de Canadezen persoonlijk te bedanken voor hun rol zeventig jaar geleden bij de bevrijding van Nederland. Om de dankbaarheid ook over te brengen op de jongere generatie krijgen zeventig studenten een bevrijdingsbeurs.

De 23-jarige Tarren Shaver is er daar een van. Nederland is voor haar bijzonder want haar opa hielp mee met de bevrijding in 1945. Ze kijkt ernaar uit om in augustus een half jaar aan de Universiteit van Amsterdam te studeren. "Ik ben ongelooflijk enthousiast."

Trots

Haar opa van 94 is trots. "Ik ben heel blij dat ik hier ben met mijn kleindochter. Toen ik in Nederland vocht, was ik 24 jaar. Terran zal haar 24ste verjaardag in Nederland vieren."

  • ANP
    Minister Jet Bussemaker met Terran Shaver en haar opa
  • ANP
    De eerste zes beurzen werden vandaag uitgereikt

Het staatsbezoek wordt morgen afgesloten in Toronto, waar Willem-Alexander en Máxima onder anderen de Nederlandse voetbalsters ontmoeten. Zij zijn in Canada om voor het eerst mee te doen aan het WK. Vanuit Canada reist het koningspaar door naar Washington voor een officieel bezoek aan de Verenigde Staten volgende week.

Vrijdagavond zendt de NOS een samenvatting uit; Het Koningspaar in Canada, om 19.40 uur op NPO 2 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl