NOS Nieuws

Rutte spreekt met 'goede vriend' Cameron over Europa

  • ANP
    Rutte en Cameron tijdens een gezamenlijk persmoment
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

De Britse premier Cameron is in Den Haag op bezoek geweest bij premier Rutte. Ze spraken over de plannen van Cameron voor een referendum waarin de Britten zich mogen uitspreken over een eventueel vertrek uit de Europese Unie.

Cameron vindt in Rutte een medestander om de invloed van de EU de komende jaren kleiner te maken. Hij wil een eenvoudigere unie, die zich met minder zaken bemoeit.

Rutte zei in een gezamenlijke persconferentie dat de EU zich niet moet "vervelen met allerlei details". Maar hij denkt wel dat Europa met een verbeterde interne markt, veel kan toevoegen aan het leven van Europese burgers.

Goede vriend

Rutte vindt het belangrijk dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de EU. Cameron benadrukte dat de relatie tussen Nederland en Groot-Brittannië erg sterk is. "We zijn goede vrienden, bondgenoten."

De Britse premier zei dat hij het verder zal hebben over de Europese begroting en handelsverdragen. "Rutte en ik bespreken veel zaken, maar natuurlijk ook een hervorming van Europa. De noodzaak voor flexibiliteit en meer werkgelegenheid."

De herkozen Britse premier heeft een druk programma. Na zijn gesprek met Rutte reist hij vanmiddag door naar Frankrijk. En morgen bezoekt hij Polen en Duitsland.

Toespraak Rutte en Cameron zonder ondertiteling

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius zei vanochtend in een radio-uitzending dat hij een Brits vertrek uit de EU heel riskant vindt. Frankrijk zal er niet mee instemmen.

Fabius: Britse EU-exit? Geen sprake van

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl