Boete na een verkeersovertreding ANP XTRA

Van der Steur doet onderzoek naar boetes

time icon Aangepast

Minister Van der Steur gaat het systeem van boetes voor overtredingen onderzoeken. In de Tweede Kamer zei hij dat hij de gedachte wel begrijpt achter een plan van de PvdA voor een progressief boetesysteem in het verkeer.

PvdA-Kamerlid Hoogland wil dat de boetes voor een eerste lichte verkeersovertreding omlaag gaan en dat mensen die vaker over de schreef gaan juist meer betalen.

Van der Steur benadrukte dat er veel haken en ogen aan zitten en dat hij met een breed onderzoek komt, dat niet beperkt blijft tot boetes in het verkeer. Hij vindt dat gevaarlijke gedragingen, ook als die niet worden herhaald, zwaarder moeten worden bestraft, een wens van onder meer de VVD. 

Radicaal anders

Het CDA zegt in een reactie op het plan van de PvdA al langer voor een radicaal ander boetestelsel te zijn. Kamerlid Van Helvert benadrukt dat zijn partij al eerder heeft voorgesteld mensen die bijvoorbeeld een kleine overtreding op de snelweg begaan alleen een waarschuwing te geven. Mensen die keer op keer in de fout gaan, zouden juist hogere boetes moeten krijgen. Van Helvert vraagt zich af waarom de PvdA nu opeens ook voor dat plan is. 

De SP reageert op een soortgelijke manier. Volgens Kamerlid Bashir is het idee interessant genoeg om verder uit te werken. Maar hij benadrukt dat ook zijn partij hier al eerder mee is gekomen. 

Melkkoe

PVV-woordvoerder Madlener wil beginnen met het minder beboeten van kleine snelheidsovertredingen. Hij kan zich "iets voorstellen" bij het plan om zware vergrijpen strenger te bestraffen.

D66 is het ermee eens dat boetes geen melkkoe moeten worden. Kamerlid Van Veldhoven vindt het daarom prima om het systeem tegen het licht te houden. Maar het over de hele linie verlagen van de eerste boete noemt ze "te kort door de bocht". 

Coalitiegenoot VVD ziet weinig in het PvdA-voorstel. Volgens Kamerlid Visser moet het principe zijn 'hoe groter het gevaar, hoe zwaarder de straf'. Dat mensen hogere boetes krijgen als ze vaker in de fout gaan, gebeurt volgens de VVD nu ook al.   

STER Reclame