Op een verkiezingsmarkt in Den Haag, op 12 maart 2014, zei Wilders voor het eerst dat hij minder Marokkanen wil in Nederland
NOS Nieuws

OM wordt ongeduldig in zaak-Wilders

Het Openbaar Ministerie wil dat Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops tempo maakt met het indienen van onderzoekswensen voor de rechtszaak tegen de PVV-leider, zoals het horen van getuigen. Het OM heeft de rechter-commissaris gevraagd om een deadline te stellen, wat ongebruikelijk is. Dat wijst erop dat het OM zijn geduld verliest.

Vanochtend was er een regiezitting in de strafzaak tegen Wilders, die wordt vervolgd voor belediging op grond van ras en voor het aanzetten tot discriminatie en haat. Aanleiding is zijn uitspraak op 12 maart 2014 dat hij minder Marokkanen wil in Nederland, gevolgd door de PVV-verkiezingsavond een week later, waar hij de aanwezigen 'minder, minder' liet scanderen.

Onnodig rekken

In december besloot het OM vervolging in te stellen tegen Wilders, nadat er ruim 6400 aangiften waren binnengekomen. In januari kreeg advocaat Knoops het strafdossier, met het verzoek onderzoekswensen kenbaar te maken. Eind maart kreeg de verdediging de laatste stukken voor de zaak, maar het is nog altijd onduidelijk welke getuigen moeten worden opgeroepen.

Het OM lijkt te vinden dat Knoops de zaak onnodig aan het rekken is. Tijdens de regiezitting van vanochtend kon geen datum worden gekozen voor de inhoudelijke behandeling. De kans dat het proces nog vóór de zomer begint, zoals het OM wil, is daardoor erg klein geworden.

"Kost tijd"

Advocaat Knoops ontkent in een reactie dat hij probeert de zaak te vertragen. "Geert Wilders dient zich tegen ruim 6000 aangiftes te verdedigen en dat kost tijd", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl