NOS Nieuws

Excuses SVB voor pgb-problemen

'Dit is niet hoe wij als SVB gewend zijn om te werken'

De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn excuses aangeboden voor de problemen rond de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten.

Voorzitter van de Raad van Bestuur Vermeulen deed dat tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. "Ik vind het ontzettend belangrijk om oprecht mijn excuses aan te bieden voor de ontstane situatie", zei ze aan het begin van de hoorzitting.

"Dit is niet hoe wij als SVB gewend zijn om te werken", zei Vermeulen. Daarna bedankte ze haar collega's die dag en nacht, tijdens feestdagen en in weekenden, hard werken om de problemen op te lossen.

De Sociale Verzekeringsbank is sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor het uitkeren van het pgb en sindsdien klagen zorgverleners dat ze te laat of niet worden betaald. De Rekenkamer concludeerde vorige week dat invoering van het pgb-systeem onzorgvuldig was.

Inschattingsfout

Vermeulen ging inhoudelijk in op de oorzaken van problemen met de betaling. Ze zei dat de SVB ervan uitging dat 80 procent van de declaraties digitaal ingediend zou worden. Uiteindelijk bleek dat veel minder te zijn, ongeveer 30 procent. Vermeulen gaf toe dat daar een inschattingsfout is gemaakt.

De SVB-bestuurders hebben er vertrouwen in dat het betalingsverkeer nu wel loopt.

Het is de eerste keer dat de Sociale Verzekeringsbank openlijk excuses voor de problemen aanbiedt. Eerder deed staatssecretaris Van Rijn dat ook al.

Auditdienst

Tijdens de hoorzitting werd ook de interne accountant van de SVB ondervraagd, die in opdracht van de staatssecretaris onderzoek deed. Directeur Hubert van de auditdienst concludeerde dat het niet mogelijk was om de voortgang van betalingen uit het computersysteem te halen.

Daarom kozen de onderzoekers voor het houden van een steekproef onder 'betaalbare' declaraties, waaruit bleek dat 95 procent van de betalingen op tijd werd gedaan. Op de vraag van de Kamer over hoeveel declaraties uiteindelijk niet zijn uitbetaald, zei Hubert: "Wij hebben geen onderzoek gedaan naar die vraag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl