De dalai lama met Aung San Suu Kyi bij een ontmoeting in 2013 EPA

De dalai lama heeft een oproep gedaan aan de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi om meer te doen voor de islamitische Rohingya-minderheid in Birma. Die worden in het land achtergesteld, vervolgd en verjaagd, wat heeft geleid tot een grote vluchtelingenstroom.

"Het is erg triest", zegt de dalai lama in een Australische krant. "Ik hoop dat Aung San Suu Kyi, als Nobelprijswinnaar, iets kan doen." 

De dalai lama zegt dat hij haar twee keer heeft ontmoet en dat hij de penibele situatie van de Rohingya aan haar heeft voorgelegd. "Ze vertelde me dat het moeilijk is, dat zaken niet eenvoudig waren maar erg complex. Maar desondanks heb ik het gevoel dat ze wat zou kunnen doen."

Mensensmokkelaars

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn volgens cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zo'n 25.000 mensen gevlucht in Zuidoost-Azië, voornamelijk Rohingya. Met hulp van mensensmokkelaars proberen ze landen als Maleisië, Thailand of Indonesië te bereiken. Velen komen daarbij om het leven. 

In kampen aan de grens met Thailand en Maleisië zijn recent graven ontdekt met tientallen lichamen van Rohingya-vluchtelingen. Waarschijnlijk zijn het slachtoffers van mensenhandel. 

STER reclame