NOS Nieuws

Aantal orgaandonoren voor zesde jaar op rij gestegen

Het aantal orgaandonoren was in Nederland nog nooit zo hoog als vorig jaar. Van 271 mensen werd na hun dood minstens een orgaan getransplanteerd. Dat is een stijging van 11 procent in vergelijking met 2013.

Het was voor het zesde jaar op rij dat het aantal donoren in Nederland steeg. Volgens Bernadette Haase, directeur van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), hebben de extra aandacht voor orgaandonatie en een efficiëntere aanpak bij ziekenhuizen geholpen.

Net niet

Het aantal orgaandonaties na overlijden stijgt, maar er zijn ook steeds meer mensen die bij leven een orgaan afstaan. Zo hebben in 2014 537 mensen een nier of een (deel) van hun lever gedoneerd. Dat is een stijging van 3 procent. Alleen een nier en een lever kunnen bij leven worden gedoneerd.

Door meer voorlichting te geven en de aanpak van transplantaties in ziekenhuizen te veranderen, wilde de NTS vanaf 2008 het aantal transplantaties in vijf jaar tijd met 25 procent laten stijgen. Dat is niet helemaal gelukt. Vorig jaar was de stijging 24 procent.

Positief

Volgens Menno Loos, voorzitter van Twee Miljoen Handtekeningen (2MH), die pleit voor een ander donorsysteem, kloppen de cijfers van de NTS niet. Hij vindt de cijfers te positief, omdat de stijging van 25 procent een minimale doelstelling was. Het gewenste doel was een stijging van 50 procent.

2MH wil een donorsysteem waarbij mensen automatisch donor zijn als ze niet nadrukkelijk aangeven dat ze dat niet willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl