Marc-Robin Visscher / NOS
NOS Nieuws

Protest tegen gaswinning: don't frack with Terschelling

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

Luid zingend lopen een stuk of vijftig actievoerders naar de boot. "Wie wil boren op het eiland is dus echt niet goed snik." Ze gaan met de sneldienst naar het vaste land, op weg naar Den Haag.

Rederij Doeksen ondersteunt de actie met een gratis overtocht. Burgemeester en wethouders zwaaien de demonstranten uit. De stemming op Terschelling is duidelijk: het eiland wil niets van gaswinning weten. "Dat moet je hier vooral niet doen." De demonstranten dragen borden mee met daarop: Don't frack with Terschelling. Fracking is de methode om schaliegas te winnen.

Olie- en gasbedrijf Tulip Oil wil een gasveld bij Terschelling exploiteren. Hiervoor is een winningsvergunning aangevraagd, waarover vandaag in de Tweede Kamer wordt gesproken.

Marc-Robin Visscher / NOS

Het is al langer bekend dat er bij Terschelling gas in de grond zit. Volgens Tulip Oil gaat het om conventioneel gas met een hoog koolstofdioxide-gehalte. Die CO2 moet er uit gehaald worden. Het is nog niet bekend wat daarmee gaat gebeuren. Dit is één van de dingen waar de Terschellingers zich zorgen over maken.

"Voor het Waddengebied moet je helemaal geen mijnbouwplannen maken", zegt Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging. "We willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar alle plannen. Wij zijn er van overtuigd dat het te veel is. We gaan naar Den Haag om de Kamerleden daarvan te overtuigen."

Niets doen

"Wat doen mensen hier?", vraag VVV-directeur Roelan Schoor. Hij geeft zelf het antwoord: "Wandelen en fietsen". De kernwaarden van Terschelling liggen volgens Schoor in de natuur, rust en ruimte. "Dat gaat niet samen met grootschalige industrie. De VVV vertegenwoordigt niet alleen de belangen van de bewoners, maar ook van de toeristen. Beide belangen zijn volgens mij nu aan de orde."

Tulip Oil zegt dat er nog van alles uitgezocht moet worden. "Maar zover moet het helemaal niet komen. Als we niets doen, werken de krachten achter de grote bedrijven gewoon door. We moeten er wel degelijk nu bij zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl