Strijders van de gewapende tak van Hamas
NOS Nieuws

Amnesty geschokt door oorlogsmisdaden van Hamas

Tijdens het gewapende conflict tussen Israël en Gaza van vorig jaar heeft Hamas zich in eigen kring schuldig gemaakt aan schokkende oorlogsmisdaden, zegt Amnesty International. In een rapport schrijft de mensenrechtenorganisatie dat tientallen Palestijnen werden ontvoerd, gemarteld en doodgeschoten.

In veel gevallen zijn Palestijnen ervan beschuldigd dat ze samenwerkten met Israël, maar onder de slachtoffers waren ook leden van Fatah, de politieke tegenstander van Hamas, schrijft Amnesty.

In juli en augustus vorig jaar woedde er een gewapend conflict tussen Israël en Hamas. Israël nam met luchtaanvallen en bombardementen wraak voor raketbeschietingen vanuit Gaza op doelen in Israël.

Wrede behandeling

"In die periode hebben troepen van Hamas in Gaza zelf de fundamentele mensenrechten geschonden. Het martelen en wreed behandelen van gevangenen tijdens een gewapend conflict geldt als een oorlogsmisdaad", zei Philip Luther, de directeur van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.

Luther noemt het schokkend dat Hamas de Israëlische militaire actie aangreep om op brute manier af te rekenen met politieke tegenstanders.

Leugen

Dat er alleen collaborateurs zijn geëxecuteerd, noemt Luther een leugen. Van de tientallen doodgeschoten Palestijnen zaten er zeker zestien al in een gevangenis van Hamas ver voordat de zomer-oorlog begon.

In het Amnesty-rapport wordt het lot van een aantal Palestijnen beschreven die werden ontvoerd, gemarteld en gedood. Dat gebeurde volgens de organisatie met instemming van de leiders van Hamas. "In plaats van gerechtigheid was er juist sprake van het aanmoedigen en faciliteren van deze oorlogsmisdaden", zegt Amnesty International.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl