Paleis Huis ten Bosch in Den Haag ANP

SP, D66 en PvdA in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet over de verbouwing van paleis Huis ten Bosch. De renovatie valt volgens bronnen van RTL Nieuws een stuk duurder uit dan verwacht. De begroting van 35 miljoen euro zou met tientallen miljoenen euro's worden overschreden, mogelijk zelfs tot 60 miljoen.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de kostenstijging van de verbouwing en binnen de coalitie wil niemand het bedrag bevestigen. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat er niks nieuws te melden is sinds het Kamerdebat over de begroting.

Paleis Huis ten Bosch in Den Haag wordt vernieuwd, zodat koning Willem-Alexander en zijn gezin in het paleis kunnen gaan wonen. Daarvoor worden de woonvleugel en de beveiliging gemoderniseerd en is er groot onderhoud aan gevels, daken en binnenwerk. Ook moet er asbest gesaneerd worden.

Debat

SP-Kamerlid Van Raak heeft een debat aangevraagd over de oplopende kosten. "De 35 miljoen euro was al een schande en dit is dubbele schande. Zestig miljoen euro, bouw dan een nieuw paleis zou ik zeggen", zegt hij.

Van Raak vindt dat de premier de verbouwing van het paleis goed moet onderbouwen. "Rutte had eerder een heel globaal verhaal over achterstallig onderhoud, maar zonder overtuigende bedragen."

STER reclame