Rutte: minderheid Eerste Kamer geen gevolgen voor beleid

Nederland is nog steeds bestuurbaar, ook nu het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Dat zegt premier Rutte na de uitslag van de verkiezingen in de Eerste Kamer, waarbij de coalitie 17 zetels tekortkomt. "Ook in de afgelopen periode had het kabinet, bij het werken aan het herstel van Nederland, geen meerderheid in de senaat." 

Rutte zegt dat hij de komende jaren het herstel van de economische crisis vorm wil geven en daarbij steun wil zoeken bij "verstandige partijen". 

De premier stelt dat het zoeken naar steun geen gevolgen heeft voor het beleid van het kabinet. "Het is zaak om de komende jaren op een verstandige manier stap voor stap verder te werken aan het herstel."

Draagvlak

Het kabinet kan, in tegenstelling tot voorheen, niet meer rekenen op steun van ChristenUnie, SGP en D66 en dus zal de premier vaker een beroep moeten doen op de grote oppositiepartijen. 

Veel oppositiepartijen denken dat het kabinet een moeilijke klus tegemoet gaat. Rutte zegt dat het kabinet veel energie steekt in het zoeken naar draagvlak. "Ik ben ervan overtuigd dat voor verstandig beleid altijd meerderheden te vinden zijn in de Kamers." 

Belastingherziening

Ook PvdA-leider Samsom zegt dat het kabinet per onderwerp op zoek moet naar steun. "De belastingherziening wordt belangrijk. Daar moeten we een zo breed mogelijk draagvlak in de Kamer voor vinden. GroenLinks en het CDA hebben in het verleden wetten gesteund, ze kunnen het kabinet ook in de toekomst weer steunen.''

Samsom benadrukt dat het kabinet er tot nu toe altijd in geslaagd is om tot akkoorden te komen met de oppositie.

Samsom: kabinet moet nog steeds meerderheden zoeken

STER reclame