Het Witte Paleis in Ankara
NOS Nieuws

Paleis van Erdogan in Ankara illegaal gebouwd

Het enorme paleis dat de Turkse president Erdogan voor zichzelf heeft laten bouwen in Ankara, is illegaal gebouwd. De hoogste bestuursrechter van Turkije heeft bepaald dat de bouwvergunning voor het Witte Paleis (Ak Saray) niet deugt.

Een vereniging van architecten had bij het hof geklaagd, omdat het paleis tegen de regels midden in een stadspark uit de grond is gestampt. De rechter is het met die klacht eens, maar de vraag is wat daarvan de gevolgen zijn. De kans dat het paleis moet worden gesloopt, wordt klein geacht.

Het paleis is niet alleen vanwege de locatie, maar ook door de omvang en de vermoedelijke kosten een van de meest omstreden projecten van Erdogan. Het bouwwerk is met zijn duizend kamers groter dan Versailles. Hoeveel het exact heeft gekost, is geheim, maar kenners noemen een bouwsom van 280 miljoen euro.

Mijnwerkers

Het paleis van 91.000 vierkante meter werd in oktober op de nationale feestdag geopend, maar op sobere manier. Erdogan zag af van een grote receptie, omdat er destijds een groep mijnwerkers in een kolenmijn in het zuiden van het land opgesloten zat.

De eerste hoge buitenlandse gast die Erdogan in het Witte Paleis welkom heette, was in november paus Franciscus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl