Japanse historici: vertel de waarheid over de troostmeisjes
Duizenden historici in Japan roepen hun landgenoten op om de waarheid onder ogen te zien over de geschiedenis van de 'troostmeisjes'. Troostmeisjes is de aanduiding voor vrouwen uit Korea, China en Nederlands-Indië die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen tot seks met Japanse militairen. Dat gebeurde in kampen van het Japanse leger. Veel Japanse politici en media houden vol dat er geen bewijs is dat er sprake was van dwang.
De historici zijn het daar niet mee eens. Volgens hen betekent het vasthouden aan dit "onverantwoordelijke" standpunt dat Japan de boodschap de wereld in zendt dat het land de mensenrechten niet respecteert, schrijven ze in een gisteren gepubliceerd manifest.
Onbetrouwbaar
De directe aanleiding voor de oproep is het besluit van de krant Asahi Shimbun om een reeks artikelen over deze buitenlandse seksslaven terug te nemen. In die artikelen schreef de krant dat er sprake was geweest van dwang. In november vorig jaar nam de krant dat terug: de belangrijkste bron voor de eerder verschenen artikelen zou onbetrouwbaar zijn geweest.
Volgens de historici doet dat niets af aan de verklaring van de Japanse regering uit 1993, dat het Japanse leger tijdens de oorlog bordelen runde en dat buitenlandse vrouwen op grote schaal werden gedwongen om daar te werken. Ook verwijzen ze naar historisch onderzoek dat naar het lot van de troostmeisjes is gedaan.
De voorzitter van het Genootschap voor Historische Wetenschappen in Japan zei op een persconferentie dat universitaire docenten die zich met de troostmeisjes bezighouden, worden bedreigd. Ook worden zij voor de keuze gesteld om er geen colleges meer over te geven of ontslag te nemen.