De pensioenen van garagemedewerkers, loodgieters en andere medewerkers in de metaal gaan volgend jaar niet omhoog. Het Pensioenfonds Metaal en Techniek, PMT, wil de pensioenen eigenlijk laten stijgen met de inflatie, maar daarvoor is volgend jaar niet voldoende in kas.

Daarnaast heeft het fonds besloten de premie volgend jaar met 1 procent te verhogen. Een werknemer moet per maand zo'n acht euro netto meer betalen. Werkgevers moeten per werknemer ongeveer evenveel betalen.

Het fonds waarschuwt dat als de dekkingsgraad volgend jaar niet hoger is dan 91,9 procent, gepensioneerden misschien moeten worden gekort op hun uitkering.

Bij het fonds zijn in totaal bijna 1 miljoen werknemers in de metaal aangesloten. 165.000 mensen ontvangen op dit moment een pensioen van het fonds. Het fonds wil ieder jaar dat de pensioenen mee stijgen met de inflatie. De afgelopen twee jaar is dat niet gelukt.

Ambitie

Op dit moment is de achterstand op die toezegging ruim vier procent. Voor werknemers, die nu sparen, wil het fonds de pensioenen waarvoor nu gespaard wordt, zelfs iets met de lonen mee laten stijgen. Op die ambitie loopt het fonds al ruim 6 procent achter.

De problemen bij het fonds worden vooral veroorzaakt door het feit dat mensen een stuk langer leven dan tot voor kort was voorspeld. Dat betekent dat mensen ook langer pensioen ontvangen. "Daar is echter nooit voldoende voor betaald".

Aanvullende maatregelen

Op dit moment overleggen werkgevers en werknemers over veranderingen in de aanvullende pensioenen. Het pensioenfonds wacht het overleg tussen werkgevers en werknemers af voordat het aanvullende maatregelen neemt.

STER reclame