NOS Nieuws

'Ambachtelijke producten vaak niet ambachtelijk'

Ambachtelijke producten blijken vaak niet zo ambachtelijk als wordt gesuggereerd, concludeert de Consumentenbond. De bond wil dat er richtlijnen komen voor het gebruik van het woord ambachtelijk.

Volgens de Consumentenbond denken kopers van ambachtelijke producten aan authentieke ingrediënten en handwerk in plaats van fabrieksproductie. "Geen lange lijst met E-nummers", zegt een woordvoerster. Dat is vaak nu wel het geval.

Aroma's en emulgator

Zo zitten er in de 'ambachtelijke Oma's Poffertjes' van de Lidl water, melkpoeder, aroma's en emulgator. 'Ambachtelijke zeezout & zwarte peper chips' van Albert Heijn blijkt uipoeder, gistextract en aroma's te bevatten. Na vragen van de Consumentenbond heeft Lidl de poffertjes uit de handel genomen. Aldi heeft de 'ambachtelijke eiersalade' uit het assortiment gehaald en Albert Heijn de 'ambachtelijke tartaar'.

In bijvoorbeeld Ierland is wel afgesproken wanneer producenten het woord ambachtelijk mogen gebruiken.

 • Consumentenbond
  De ambachtelijke Oma's Poffertjes van de Lidl bevatten water en melkpoeder, aroma en emulgator
 • Consumentenbond
  In de ambachtelijke tartaar van Albert Heijn zit water en de smaakmaker gistextract
 • Consumentenbond
  In de ambachtelijke scharrelei-bieslooksalade van Aldi zitten scharreleieren en minder ei en bieslook dan de gewone salde
 • Consumentenbond
  In de ambachtelijke eierkoeken van Jumbo zitten goedkope scharreleieren; in de gewone eierkoeken dure vrije-uitloopeieren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl