Aanval MasterCard vanuit Nederland opgezet
De Nationale Recherche is een grootschalig onderzoek begonnen naar de aanval op de internetsite van MasterCard. De cyberaanval op de creditcardmaatschappij is vanuit Nederland opgezet.
De site van MasterCard lag tien uur lang plat maar is inmiddels weer bereikbaar. De hackers hebben hun pijlen nu gericht op de website van creditcardmaatschappij Visa. De aanvallen hebben vooralsnog geen gevolgen voor het internationale betalingsverkeer.
De hackersaanval is een reactie op de arrestatie van Julian Assange, voorman van de klokkenluiderssite WikiLeaks. Een groep met de naam Anonymous had vorige week gedreigd met acties tegen bedrijven die geen zaken meer willen doen met WikiLeaks, zoals MasterCard.
Payback
De acties gaan schuil onder de roepnaam Operation Payback en onder die naam eisen de computerkrakers nu ook de DDoS-aanval op MasterCard.com op. Bij zo'n aanval wordt een website bestookt met een zoveel verbindingsverzoeken dat de computers waarop de site draait, crashen.
Eerder richtten de hackers hun pijlen op PayPal en PostFinance: PayPal omdat die online betaaldienst niet langer giften aan WikiLeaks toeliet en PostFinance omdat die Zwitserse bank de tegoeden van Julian Assange bevroor.
Intussen zijn de Facebook-pagina en Twitter-account van Operation Payback zelf offline gehaald. Het lijkt er echter op dat Operation Payback al een nieuw account heeft.
Gearresteerd
WikiLeaks-voorman Assange zit sinds dinsdag vast in Londen. Zweden wil zijn uitlevering voor een zedenzaak, maar volgens aanhangers van Assange zitten er politieke motieven achter.
De klokkenluiderssite heeft een serie vertrouwelijke documenten van Amerikaanse ambassades gepubliceerd. Hierdoor is wereldwijd een diplomatieke rel ontstaan.