De ravage na de aanslag met een autobom vandaag in Zabul
NOS Nieuws

Politiebasis Helmand omsingeld door Taliban-strijders

Taliban-strijders zijn bezig met de belegering van een politiebasis in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand. Een hoge politiefunctionaris zegt tegen persbureau AP dat er negentien politiemensen zijn gedood en zeven militairen.

De politiechef, Napas Khan, zit zelf op de basis en AP sprak hem telefonisch. De Taliban zouden het complex tot op 20 meter zijn genaderd. "De regering moet onmiddellijk ingrijpen. Ze schieten op ons vanaf de heuvels bij de basis", zegt Khan.

De aanval begon eerder vandaag toen strijders controleposten in de buurt veroverden. "Ze hebben de meeste checkpoints vernietigd of bezet", aldus Khan. "En ze zijn nu bij het hoofdkwartier." De provincie Helmand is de thuisbasis van de Taliban. De extremisten verdienen veel geld met de opium die er wordt verbouwd.

Provinciehuis

Er waren meer aanslagen vandaag in Afghanistan. In de provincie Zabul, ook in het zuiden, explodeerde een autobom in een vrachtwagen. Het voertuig reed door het hek van het provinciehuis en explodeerde daarna. Daarbij vielen vijf doden, onder wie drie leden van de provincieraad. In de belendende provincie Kandahar vielen zes doden bij een aanslag met een bermbom.

In maart is het Afghaanse leger begonnen met een offensief tegen de Taliban. De regering probeert daarmee het jaarlijkse lente-offensief van de extremisten de kop in te drukken. Desondanks is het aantal aanslagen van de Taliban gestegen.

Terreurbeweging

Ook de activiteit van terreurgroep Islamitische Staat lijkt toe te nemen in het land. In de provincie Farah vechten Taliban al drie dagen tegen strijders die zeggen bij IS te horen. Daarbij zijn volgens de gouverneur 25 doden gevallen.

Overigens is het onduidelijk in hoeverre IS voet aan de grond krijgt in Afghanistan. Wel sympathiseren kleinere groepen afvalligen van de Taliban met de terreurbeweging. Zij maken ook gebruik van de zwarte vlag van IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl