ANP
NOS Nieuws

Controles aan Duitse grens voor G7-top

Duitsland gaat tijdelijk grenscontroles uitvoeren in de aanloop naar de G7, die begin juni in Beieren wordt gehouden. Vanaf morgen tot en met 15 juni kunnen reizigers worden gecontroleerd, vooral aan de grenzen met Oostenrijk en Tsjechië.

Duizenden agenten zullen rond de top in het slot Elmau worden ingezet. Deze maatregelen zijn vergelijkbaar met die tijdens het WK Voetbal in 2006 en de G7-top in Heiligendamm in 2007.

De bijeenkomst van de zeven grootste industrielanden trekt activisten aan die demonstreren tegen het kapitalisme. En in het bijzonder tegen de vrijhandelsovereenkomst tussen Europa en de VS, waarover de onderhandelingen nog niet zijn afgerond.

Voorproefje

Half april kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen bijeen in het Duitse Lübeck. Ze spraken daar onder meer over het conflict in Oost-Oekraïne en de onderhandelingen met Iran. Die vergadering was een voorproefje van de echte top met regeringsleiders in juni.

Grote afwezige in Lübeck en Elmau is Rusland. Het land is voorlopig niet welkom vanwege zijn inmenging in Oekraïne. De Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Italië en Canada vormen samen de G7. Met Rusland erbij wordt er wel gesproken van de G8.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl