Willem II speelde in het seizoen 63/64 tegen Manchester United ANP

Go Ahead Eagles degradeerde maandagmiddag naar de Jupiler League. Toch speelt de club uit Deventer komend seizoen Europees voetbal op basis van het fairplayklassement. Het lijkt een unicum in het Nederlands voetbal. Niets is minder waar.

Willem II

In de zomer van 1963 degradeerde Willem II naar de eerste divisie. Toch speelden de Tilburgers als bekerwinnaar het seizoen daarop Europees voetbal. Het avontuur duurde slechts twee wedstrijden. Tegen Manchester United werd het in Brabant nog 1-1. In Engeland ging Willem II hard onderuit (6-1).

NEC

In 1983 verruilde NEC de eredivisie voor de eerste divisie. De ploeg van Pim van der Meent had in dat jaar de bekerfinale verloren van Ajax, maar kreeg als verliezend bekerfinalist toch een Europees ticket.

NEC hield dat jaar langer stand dan Willem II in 1963. In de eerste ronde schakelde de Nijmeegse ploeg verrassend Brann Bergen uit. In het Goffert-stadion werd het 1-1. In Noorwegen werd Michel Mommertz matchwinner (0-1).

In de tweede ronde ontmoette NEC het grote FC Barcelona. De Nijmeegse ploeg kwam in eigen stadion weliswaar met 2-0 voor, maar verloor uiteindelijk met 2-3.

De return in Barcelona bleek een formaliteit; de Catalanen wonnen eenvoudig met 2-0.

NEC speelt in 1983 tegen FC Barcelona

STER reclame