Luud Schimmelpennink
NOS Nieuws

50 jaar Provo, met ouderwetse happening maar ook met app

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

Dat zijn naam in één adem wordt genoemd met witte fietsen zal wel altijd zo blijven, maar dat vindt hij helemaal niet erg. Provo van het eerste uur Luud Schimmelpennink is er nog steeds trots op, maar "zoveel aandacht na 50 jaar voor een beweging die zich na twee jaar alweer ophief, dat verbaast me wel".

De witte fietsen die vandaag in de stad staan, zijn van het Amsterdam Museum. Daar wordt ook een happening georganiseerd, en er is een speciale app: Provo leeft nog steeds, maar dan vooral als iets van vroeger, een museumstuk.

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat het eerste Provo-pamflet verscheen. Jonge anarchisten probeerden het gezag op ludieke wijze te provoceren en dat lukte aardig.

Witkar

Luud Schimmelpennink kijkt er met plezier op terug: "Ik woonde toen aan de Heiligeweg met mijn vrouw, we hadden ook al een kind toen. We kwamen vaak langs het Lieverdje op het Spui en daar gebeurde toen van alles. En er was een gesprekscentrum bij het Leidseplein, waar allerlei nieuwe ideeën werden geponeerd. Bijvoorbeeld over consumentisme en kapitalisme. Het leuke is dat ik al jaren daarvoor een spandoek had gemaakt tegen de consumptiemaatschappij, dat had ik bij V&D opgehangen."

Op de zolder van het Amsterdam Museum is een kleine Provotentoonstelling met onder andere een elektrische Witkar van Luud Schimmelpennink.

Vanmiddag is er in het museum een debat over de erfenis van Provo, en een happening met Freek de Jonge en studenten van de Rietveld Academie.

Feestje of opstand?

"Rebelsheid en eigenwijsheid zijn er altijd geweest in Amsterdam. Vandaag willen we laten zien hoe iets van 50 jaar geleden op een bepaalde manier nog steeds actueel is", zegt conservator Annemarie de Wildt. Ze doelt daarmee op de studentenacties van de laatste tijd, georganiseerd door een beweging die zich de Nieuwe Universiteit noemt.

Is de verjaardag van Provo een feestje waard? Filosofiestudent Joris van de Nieuwe Universiteit: "Het is wel gek dat er nu nog steeds dezelfde problemen zijn. Is dat reden voor een feestje, of een opstand?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl