Rudi Kemna tijdens de Tour de France van 2013
NOS Wielrennen

Kemna vertrouwt Astana niet, vreest nieuwe dopingcultuur

Giant-ploegleider Rudi Kemna vreest dat de wielersport ten prooi valt aan een nieuwe dopingcultuur. De Nederlander, die zelf in 2013 het gebruik van verboden middelen opbiechtte, vangt signalen op die doen vermoeden dat het wielrennen in oude, slechte gewoontes dreigt te vervallen.

Zo wordt met meer en meer scepsis gekeken naar Astana, de door dopingaffaires achtervolgde Kazakse wielerploeg die ondanks hevige kritiek toch een licentie kreeg van de UCI, worden de prestaties van enkele Katjoesja-renners met argwaan aanschouwd en wijzen renners steeds vaker met de beschuldigende vinger naar elkaar.

Volgens Kemna zal de UCI met strenge regels moeten komen om het tij te keren.

In NOS Langs de Lijn besprak Kemna de in zijn ogen zorgwekkende staat waarin het wielrennen momenteel verkeert.

Je deed in 2013 je dopingbiecht. Is het wielrennen daarna veranderd zoals je voor ogen had?
"Ik ben ervan overtuigd dat het een shock teweeg bracht in de wielerwereld. Dat shock-effect heeft hele goede dingen gedaan."

Daar klinkt een 'maar' in door.
"Als ik nu terugkijk, is er in de grote lagen, bij reglementen, bij organisaties, te weinig gedaan om het ook constructief en structureel te veranderen."

De UCI neemt bijvoorbeeld de initiatieven van het MPCC, de belangenvereniging van profploegen die staat voor een geloofwaardige wielersport, niet over. Lampre lapt de regels van de MPCC aan zijn laars en stapte uit die vereniging.

"Je kan je wel voorstellen dat ik daar diep ongelukkig van word. Kijk, het is niet nieuw dat mensen zich aansluiten bij het MPCC om vervolgens, als het ze even niet goed uitkomt, de verantwoording te ontlopen en er weer uit stappen. Voor mij is het heel duidelijk: we moeten strak de regels naleven. Met de MPCC doen we dat iets meer dan met de UCI-regels. Maar het blijkt dat als het belang minder is, je er zo uit kan stappen. En dat dan het feestje gewoon doorgaat. En dat is een hard gelag, zoals we nu met de wielersport bezig zijn."

Astana rijdt heel erg goed. Drie renners in de top van het klassement. Aru is door een andere renner, Henderson, beschuldigd van dopinggebruik.
"Er is duidelijk wel een splitsing in het peloton. Een hele groep renners is heel bewust bezig met topsport. En hoe we wielersport op een geloofwaardige manier kunnen bedrijven. Die beschuldiging zegt wel iets, die was er in het verleden niet."

Henderson kreeg bijval.
"Wij als individu kunnen niet zomaar zeggen: dit is er aan de hand. We kunnen wel in het algemeen zeggen: er gebeuren vreemde dingen. Zoals nu met Astana, die goed rijden, ongeloofwaardig goed. Maar het kan ook gewoon heel goed gepiekt zijn. Het is niet aan mij om Astana te beschuldigen."

Er zijn dus nog valsspelers?
"Wat echt een noodzaak is: het moet niet meer waardevol zijn om dat risico te nemen. Wanneer je van dopinggebruik geen voordeel hebt, ga je het niet voor de lol gebruiken. We moeten van hogerhand, de wereldwielerbond moet structureel de regels zodanig veranderen, en dat is nog steeds niet gebeurd, dat het geen waarde meer heeft om doping te gebruiken. Dat de MPCC sterker moet worden ondersteund door de UCI. Dat je wordt veroordeeld, ook publiekelijk en niet welkom meer bent als je niet aangesloten bent… Die mogelijkheid zou moeten worden geboden."

Waarom gebeurt het niet?
"Je moet het willen. Echt willen. Mijn idee is nog steeds dat er nog steeds belangen zijn, grotere belangen. Ik denk dat het vooral macht is. En misschien ook geld."

Waar kijken we nu naar? Naar welk peloton kijken we?
"Ik denk dat we naar een heel groot gedeelte kijken die volledig topsport bedrijven en dat daar nog steeds, of misschien nog wel weer meer, de kansen worden geboden voor mensen die de mazen in de wet opzoeken. En daar doorheen gaan. Dat is een gevoel. Dat is niet te bewijzen, maar als ik het peloton zo zie, bekruipt dat gevoel me wel."

Is het frustrerend? Praten jullie daar over?
"Ik moet zeggen dat daar niet al teveel over wordt gesproken. Maar natuurlijk is het zo dat als die zichtbaarheid er meer en meer is, bijvoorbeeld van een renner die nu alweer voor de zesde keer in de aanval is terwijl hij een maand geleden nog helemaal niets reed, dus als je extreme verschillen ziet, geeft dat frustratie. Zoals bij Henderson, die dan wat gaat roepen."

Bij jullie ploeg?
"We hebben een hele grote boost gehad de laatste jaren waar wel bleek dat we met talent heel ver kunnen komen. Ik heb niet de jongens gesproken die nu in de Giro zitten, maar ik kan me voorstellen dat daar wel met een schuin oog gekeken wordt; wat gebeurt hier nu allemaal? Mijn angst is dat het nu meer en meer gaat komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl