Ierland elfde Europese land dat homohuwelijk omarmt
In Duitsland, Italië en Oostenrijk is het homohuwelijk nog steeds niet gelegaliseerd. Waar Ierland als elfde Europese natie nu het homohuwelijk omarmt, blijven deze politiek-liberale Europese landen nog steeds achter.
In Duitsland zijn alle partijen in de Bondsdag voorstander van het homohuwelijk behalve het CDU/CSU. De partij van Angela Merkel, al sinds 2005 aan de macht, blokkeert tot nog toe elk voorstel hoewel uit opiniepeilingen zou blijken dat een ruime meerderheid van de CDU-achterban voorstander is van een legalisering van het homo-huwelijk.
In Oostenrijk is hetzelfde aan de hand. De Groenen dienden daar al een tijdje geleden een wetsvoorstel in, maar de behandeling wordt door de regerende coalitie van sociaal-democraten en conservatieven steeds weer uitgesteld.
In Italië blijkt uit peilingen dat een kleine meerderheid van de bevolking geen problemen heeft met legalisering van het homohuwelijk. De katholieke kerk drukt echter nog steeds een stempel op de samenleving en de landelijke politiek ziet niets in legalisering.
Op lokaal niveau gebeurt er wel wat. Steden als Rome, Milaan, Napels, Bologna en Udine stemden in 2014 allemaal voor de erkenning van homohuwelijken die in het buitenland zijn gesloten. Tot grote ergernis van de regering, die de gemeenten opriep homo-echtparen uit het huwelijksregister te verwijderen.
Op aandringen van het Italiaanse Hooggerechtshof is er nu een wetsvoorstel in de maak voor geregistreerd partnerschap voor homostellen. Dit geeft hen dezelfde rechten als getrouwde heterokoppels, met uitzondering van het recht een kind te adopteren.
Nederland
Nederland erkende in 2001 als eerste natie het homohuwelijk. Daarna volgden België, Frankrijk, Portugal, Spanje, Denemarken, Noorwegen, IJsland, Zweden, Luxemburg en Groot-Brittannië.
In Slovenië, Finland en Zwitserland zijn voorstellen om het homohuwelijk te legaliseren in behandeling bij de parlementen. In veel Oost-Europese landen en in de Baltische Staten is een legaal homohuwelijk nog ver weg.
In de VS is het homohuwelijk niet bij grondwet geregeld maar mag en kan elke staat het zelf bepalen. Het Hooggerechtshof hield afgelopen maand hoorzittingen om te bepalen of het een grondrecht is voor homostellen om te mogen trouwen in de VS. De uitspraak wordt deze zomer verwacht en zou betekenen dat het homohuwelijk in alle staten een recht is.
Op dit moment is het homohuwelijk in 34 staten en Washington DC toegestaan. In drie staten bestaat er een gedeeltelijke erkenning, in de overige dertien staten is een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht illegaal.
Buiten Europa en Noord-Amerika is het homohuwelijk verder alleen gelegaliseerd in Brazilië, Argentinië, Uruguay, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.
In Iran, Soedan, Jemen, Saudi-Arabië en Mauritanië is homoseksualiteit nog steeds een misdrijf waarop de doodstraf staat. In zeventig andere landen zijn de straffen aanzienlijk milder maar is homoseksualiteit niettemin een misdrijf waar gevangenisstraffen en soms ook lijfstraffen op staan.