NOS NieuwsAangepast

Belgische kabinetsformatie zit vast

De Belgische kabinetsformatie zit vast. Sp.a-onderhandelaar Frank Vandenbroucke heeft zich vandaag teruggetrokken uit de onderhandelingsdelegatie. Fouten stapelen zich op en binnen het Vlaamse kamp heerst verdeeldheid.

Vandenbroucke lag al onder vuur doordat hij binnen korte tijd twee grote flaters maakte. Vorige week telefoneerde hij in een treincoupé op veel te luide toon over het voorstel van de Franstalige CDH voor een nieuwe financieringswet. De Vlaamse socialist had niet in de gaten dat de woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever in dezelfde wagon zat en alles kon horen.

Dieptepunt

Vervolgens ging hij nogmaals de fout in door over hetzelfde onderwerp een mail te schrijven en die naar een verkeerde persoon te versturen. Wat het allemaal nog erger maakte was dat Vandenbroucke in de mail inging op een voorstel dat pas een kleine week later werd voorgelegd aan de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

De relatie tussen sp.a en N-VA, die toch al niet hartelijk was te noemen, bereikte hierdoor een dieptepunt. Om de onderhandelingen niet nog verder te bemoeilijken trekt Vandenbroucke zich nu terug uit de delegatie.

Nieuwe verkiezingen

Vandaag probeerden koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte en de Vlaamse partijen het eens te worden over de nieuwe financieringswet. Vande Lanotte en de vier Vlaamse partijvoorzitters zijn nog niet tot een akkoord gekomen. Vrijdag gaat het overleg verder. Als de partijen er dan niet uitkomen, zal Vande Lanotte zijn opdracht teruggeven aan de koning en kunnen er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

De formatie draait vooral om een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer financiële autonomie moet geven. Dat is vooral een Vlaamse wens. De Franstaligen proberen dat tegen te houden omdat zij bang zijn voor een verdere verarming van Wallonië en Brussel.

Euro

De lange kabinetsformatie zorgt ook voor financiële problemen. België heeft een staatsschuld van bijna honderd procent van het bruto binnenlands product. Ook moet België een hogere rente betalen voor leningen op de internationale geldmarkt.

Bij de andere eurolanden bestaat de angst dat België het volgende land wordt dat de koers van de euro onder druk gaat zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl