Gelovigen doen mee aan een processie in de hoofdstad van El Salvador
NOS Nieuws

In de stromende regen wachten op zaligverklaring Romero

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

Duizenden gelovigen en bewonderaars hebben zich verzameld in San Salvador, in afwachting van de zaligverklaring van de in 1980 vermoorde aartsbisschop Oscar Romero. In de stromende regen brengen ze de nacht zingend en biddend door.

"Die regen, dat zijn de tranen van monseñor Romero", zegt Freddy. "Dat beetje water is niets vergeleken met wat hij allemaal heeft doorstaan. Ik ben dolgelukkig dat ik erbij kan zijn. Over een paar uur staat het hier helemaal vol."

Even verderop zit mevrouw Vázquez helemaal doorweekt op een stukje plastic. "Het is een test, om te zien of ons geloof sterk genoeg is. Hij heeft zijn bloed voor ons gegeven, voor de armen. Dan kan ik hier best een paar uurtjes natregenen."

Een wake voor Romero in de stromende regen

De officiële plechtigheid begint vanavond om 18.00 uur Nederlandse tijd. De zaligverklaring van Romero is het grootste evenement uit de geschiedenis van El Salvador. Er worden 300.000 mensen verwacht.

De moord op bisschop Romero op 24 maart 1980 maakte wereldwijd diepe indruk. Romero werd doodgeschoten toen hij de mis opdroeg. Hij was een uitgesproken tegenstander van de militaire dictatuur en kwam op voor de armen. Voor hen was Romero al bij leven een heilige.

Portret van Romero

Martelaar

Eerder dit jaar riep paus Franciscus de Salvadoraanse bisschop uit tot martelaar van het geloof, waarmee de weg vrij was voor zijn zaligverklaring.

Maar het maakt Romero nog geen heilige, daarvoor moeten minstens twee wonderen aan hem worden toegeschreven. Een is alvast geschied, zegt Alfredo. "Ik ben 47 jaar oud en het lukte me maar niet om een kind te krijgen. Keer op keer bad ik tot Romero, onze bisschop. Het is me gegund: op 4 november word ik eindelijk papa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl