NOS Nieuws

Akkerbouwer gaat de lucht in

Boeren gebruiken drones om gewassen in de gaten te houden

Boeren zetten vaker drones en helikopters in om hun gewassen te inspecteren. Deze week hebben drie bedrijven groen licht gekregen om hun onbemande vliegtuigjes te gebruiken. Boeren kunnen die bedrijven inhuren en krijgen na de vluchten tot op detail advies over de bemesting van hun land.

Een ander bedrijf vliegt met helikopters over akkers en inspecteert de gewassen met een scanner. De boeren krijgen onder meer gegevens over de biomassa en het stikstofgehalte van de planten.

"Je ziet direct welke gewassen het goed doen en welke achterliggen", zegt Jacob Swart van Agrifirm. Het bedrijf heeft een drone aangekocht. "De goede plekken ga je minder bemesten en de slechte plekken juist meer. Dat kan honderden euro's per hectare opleveren."

Deze vluchten zijn over vijf jaar heel normaal in de landbouw.

Boer Wim de Witte

Boer Wim de Witte uit Steenbergen laat regelmatig een helikopter overvliegen om extra informatie over de gewassen te krijgen. De data laadt hij in op een gps-systeem zodat hij precies weet waar hij hoeveel moet bemesten.

De Witte: "Je staat er versteld van wat je vanuit de lucht met die camera kunt zien wat je met het blote oog niet lukt. Ik denk dat deze vluchten binnen vijf jaar steeds normaler worden in de landbouw."

Het kabinet zei eerder het gebruik van drones in de landbouw te willen stimuleren. Vanaf 1 juli worden de regels voor het gebruik van de onbemande vliegtuigjes verruimd. Boeren hoven dan niet meer voor elke vlucht een ontheffing aan te vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl