Australië doet voor één keer mee in finale Songfestival

EPA
Geschreven door
Martijn van der Zande
Verslaggever NOS op 3 en Radio 1

Door verslaggever Martijn van der Zande

Op Eurovisiesongfestival in Wenen doen morgenavond 27 landen mee aan de finale van het songfestival. En Australië is een van de kanshebbers.... Dat klinkt natuurlijk vreemd, maar vanwege het zestigjarig bestaan van het songfestival mag het land voor één keer meedoen.

En daar zijn de Australiërs die naar de Oostenrijkse hoofdstad zijn gekomen erg blij mee. Ze vinden het "amazing" en hebben hier naar eigen zeggen lang op gewacht.

Europese roots

Je zou het misschien niet verwachten, maar ze hebben 'down under' een lange songfestivaltraditie. Het liedjesfestijn wordt daar al zo'n dertig jaar uitgezonden en ieder jaar kijken er miljoenen mensen naar.

De fans in Wenen hebben er wel een verklaring voor, want veel van hen hebben Europese roots. Kijken naar het songfestival was vaak onderdeel van de opvoeding.

De fans op de Rathausplatz komen echt uit het hele land; Perth, Melbourne en Brisbane. Het is een lange en dure reis, maar die hebben ze er graag voor over. De sfeer vinden ze te gek, en het ontmoeten van mensen uit zoveel verschillende landen spreekt ze enorm aan.

Guy Sebastian

Over hun eigen kansen zijn sommigen heel duidelijk, Australië gaat winnen. Het land heeft Guy Sebastian afgevaardigd. Het nummer heeft hij binnen paar dagen geschreven en gecomponeerd, maar dat is er niet aan af te horen.

Het is een lekker liedje dat na het songfestival best wel eens een hit zou kunnen worden. Mocht het land trouwens winnen dan gaat het hele songfestivalcircus volgend jaar niet naar Australië. Het wordt dan gewoon in Europa georganiseerd, Duitsland zou een goede optie zijn.

De Australische omroep wordt dan wel bij de organisatie betrokken. Dus of het land eenmalig mee mag doen, dat weten we morgenavond.

1/2Australische fans op het songfestival NOS / Martijn van der Zande
2/2Australische fans op het songfestival NOS / Martijn van der Zande

STER Reclame