AFP

De vluchtelingenstroom in Zuidoost-Azië lijkt niet te stoppen. Gisteren arriveerden opnieuw honderden bootvluchtelingen in Atjeh, in het noorden van Indonesië.

Lang hebben Maleisië en Indonesië geweigerd de vluchtelingen op te vangen, ze stuurden ze terug de zee op. Maar inmiddels hebben beide landen de deur op een kier gezet; Voor maximaal een jaar. En dat is goed nieuws voor de Rohingya, een moslimminderheid uit Birma. 

"Ik ben blij dat Maleisië en Indonesië ons willen accepteren", zegt de 17-jarige Muhammadul Hasson tegen persbureau AFP. Muhammadul werd vorige week met honderden andere vluchtelingen gered voor de kust van Indonesië. Hij is opgevangen in een vluchtelingenkamp in Benteng, in de provincie Atjeh"Alles zal nu beter worden. Rohingya worden in Birma gemarteld en dat zal niet snel veranderen." 

Voor de hand ligt dat nog veel meer Rohingya uit Birma de gevaarlijke tocht zullen wagen. "We willen naar een land waar ze ons accepteren als burgers. We kunnen niet terug naar Birma, dus we hopen op een plek waar we langer kunnen blijven", zei de 27-jarige Muhammad Jaber tegen AFP. Ook Muhammed is opgevangen in Benteng.

Voorlopig worden de aan land gekomen vluchtelingen overgedragen aan internationale hulporganisaties. Die zorgen voor onderdak en voedsel en begeleiden de mensen in de procedure die ze moeten ondergaan. Ook worden ze daar geïdentificeerd. Onder de bootvluchtelingen zitten namelijk ook Bengalen die om economische redenen de zee zijn opgegaan. Die worden teruggestuurd.

STER reclame