Het Egtved-meisje
NOS Nieuws

Reizen veenlijk nagegaan met 'prehistorische gps'

Deense wetenschappers zijn erin geslaagd de reizen van het Meisje van Egtved te construeren, een van de beroemdste veenlijken van het land. Het meisje blijkt helemaal niet uit Denemarken te komen, maar is geboren in Duitsland.

Het Meisje van Egtved werd in 1921 gevonden, samen met de gecremeerde resten van een jong kind. Door de zure omgeving en het gebrek aan zuurstof in het veen waren de resten uitzonderlijk goed geconserveerd: haar, kleren en andere details waren uitstekend bewaard gebleven.

Uit onderzoek bleek dat het meisje, dat ongeveer 17 was toen ze stierf, rond 1370 voor Christus is begraven. Men ging er altijd van uit dat ze Deense was en een belangrijke functie in haar gemeenschap had vervuld. Uit grafgiften leidde men af dat ze priesteres was geweest.

Zwarte Woud

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het meisje in de buurt van het Duitse Zwarte Woud moet zijn geboren. Dat werd ontdekt door strontium-isotopen te analyseren uit haar haren, nagels en kleren. De wetenschappers noemen dat een prehistorische gps.

Het element strontium komt overal op aarde voor en we krijgen het binnen via het water en voedsel. Doordat het element echter niet overal in dezelfde hoeveelheden voorkomt, kunnen wetenschappers door analyse van lichaamsmateriaal achterhalen waar iemand is geweest.

Uit de analyse van haar tanden konden onderzoekers vaststellen dat ze niet in Denemarken was geboren. Waar ze dan vandaan kwam, leidden de wetenschappers af uit haar kleren. De wol van haar kleren, een ossenhuid en de deken waarmee ze was bedekt, kwamen allemaal uit de regio van het Zwarte Woud, ruim 900 kilometer zuidelijker.

Veel gereisd

Door haar haar te analyseren kon worden achterhaald dat het meisje voor haar dood veel had gereisd. "13 tot 15 maanden voor haar dood vinden we een strontiumsignatuur die lijkt op die van de plek waar ze was geboren", somt onderzoeker Karin Margarita Frei op. "Toen reisde ze naar een andere plek, misschien Jutland. Na 9 of 10 maanden ging ze weer terug naar haar geboorteregio en bleef daar een half jaar, totdat ze naar de plek ging waar haar laatste rustplaats zou zijn."

Kort na haar terugkeer in Jutland stierf het meisje. Waaraan ze doodging, is niet bekend.

Uitgehuwelijkt

De onderzoekers denken dat het meisje afkomstig was uit een koninkrijk dat handel dreef met de Denen. Om de banden aan te halen was ze misschien uitgehuwelijkt aan een Deen. "Ik gok dat ze werd uitgehuwelijkt om twee machtige families aan elkaar te binden", zegt Frei.

Ook de gecremeerde resten van het kind werden geanalyseerd. Het bleek ongeveer zes jaar oud en geboren in dezelfde regio als het meisje. Of de twee familie waren, viel niet meer te achterhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl