De Jungle in Calais, waar migranten wachten op hun kans om naar Groot-Brittannië te reizen
NOS Nieuws

Calais al jaren bottleneck migranten

Al twintig jaar is het een probleem voor Frankrijk, Groot-Brittannië en de transportsector: de migranten in het noorden van Frankrijk die via de Eurotunnel onder het Kanaal of schepen over het Kanaal Engeland proberen te bereiken.

De afgelopen weken is het probleem volgens vrachtwagenchauffeurs alleen maar groter geworden. Dat ondervond ook de manager van een transportbedrijf uit Eindhoven, die vannacht schrok van de grote aantallen illegalen die trailers openbreken om zich in te verstoppen.

Jungle

De illegalen komen uit allerlei landen en leven bij Calais onder erbarmelijke omstandigheden. In de zogeheten Jungle wachten duizenden migranten uit onder meer Sudan, Eritrea en Ethiopië op de kans om de oversteek naar Dover te maken. Tot die tijd leven ze in tentjes en zelfgebouwde hutten.

Ze proberen soms met gevaar voor eigen leven via de tunnel naar Dover te gaan. Ze verwachten in Engeland een nieuw leven op te kunnen bouwen. De economische situatie is er beter, ze spreken vaak de taal en familieleden wonen er al. "Dat is vaak nog het belangrijkste argument", zegt Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit. "Zodra ze horen dat familieleden zich gesetteld hebben in Londen, willen ze hierheen."

Britse oplossing: een hek

De Britse regering zit daar niet op te wachten. Gisteren nog moest premier Cameron reageren op het nieuws dat vorig jaar 300.000 immigranten naar Groot-Brittannië waren gekomen, terwijl Cameron een plafond van 100.000 migranten had beloofd.

In een reactie kondigde Cameron aan dat hij een wet wil invoeren die het mogelijk moet maken om geld dat illegale werknemers hebben verdiend, terug te vorderen. Daarnaast wil hij illegalen zonder discussie het land uitzetten.

Het probleem in Calais wil de Britse regering vooral bij de Fransen neerleggen. Hulp komt er af en toe. Vorig jaar gaf de regering een hek dat gebruikt werd voor een NAVO-top aan Calais. Een oplossing was het niet. Hulpverleners in Calais liepen een protestmars en spraken van "de muur van de schande".

Boetes voor chauffeurs

Aan de andere kant van de tunnel controleert de Britse douane de vrachtwagens op verstekelingen. Zodra er illegalen worden ontdekt, worden er forse boetes gegeven aan de chauffeurs.

Diezelfde chauffeurs krijgen in Calais nauwelijks de kans om hun laadruim te controleren. Buiten de vrachtwagen lopen soms tientallen migranten die vrachtwagens openbreken of zich verstoppen onder trailers. De afgelopen weken zijn er steeds meer meldingen van migranten die ongezien proberen mee te reizen.

Andersom maakt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zich zorgen over het geweld dat wordt gebruikt tegen migranten. Vorige week verschenen amateurbeelden op internet waarop te zien is hoe migranten door de politie met knuppels over de vangrails worden geslagen.

Franse politie verjaagt en mishandelt migranten bij Calais

Op korte termijn hoeft zowel Frankrijk als Groot-Brittannië geen oplossing te verwachten voor het probleem, zegt Frankrijk-correspondent Ron Linker. "Wiens probleem is het nu eigenlijk? Daar wordt niemand het over eens."

Ook de burgemeesters van Calais en Dover bekritiseren elkaar geregeld. In september dreigde de Franse burgemeester nog om de haven te sluiten als Groot-Brittannië geen maatregelen neemt. Ze zei toen dat de Britten mee moeten betalen aan de veiligheidsmaatregelen.

De maatregelen die tot nu toe zijn genomen, zijn onvoldoende. Dat bleek vanochtend opnieuw, toen de manager van een transportbedrijf in het NOS Radio 1 Journaal vertelde wat hij vannacht meemaakte. Na zes uur file voor de Eurotunnel zag hij om de haverklap migranten uit de berm komen die proberen zich te verstoppen in trailers. Politie was er veel te weinig, voor de kilometers aan vrachtwagens die stilstonden.

Migranten breken trailer open

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl