Michiel van der Heijden
NOS Sport

Van der Heijden op nieuwe fiets op jacht naar Spelen

Met speciaal gelijmde banden en op een frame met voor- en achtervering gaat Michiel van der Heijden komend weekend in het Tsjechische Nove Mesto op jacht naar een olympisch ticket.

De 23-jarige mountainbiker kiest bewust voor de ‘fully’ (full suspension) op het lastige, technische parcours. "Het staat bekend om veel boomwortels en stenen. Bovendien zijn er veel korte, explosieve beklimmingen. Met deze fiets heb ik meer grip op het achterwiel, elke trap die je zet moet raak zijn."

Wereldkampioen bij beloften

Van der Heijden is een groot talent. Hij werd vorig seizoen wereldkampioen bij de beloften, de renners onder de 23 jaar, en dat was alweer z’n tweede regenboogtrui. In 2010 werd hij namelijk wereldkampioen bij de junioren.

Ondanks het WK-goud ging de eretitel 'wielrenner van het jaar' in 2014 aan zijn neus voorbij. “Qua publiciteit ligt het wegwielrennen nog voor op het mountainbiken en dat is ook wel logisch."

"Maar als we richting Rio bijvoorbeeld alle kwalificaties binnenhalen, denk ik dat we de sport meer in de publiciteit kunnen brengen. Ik zie het niet als extra druk op mijn schouders, maar juist als kans voor mezelf om de sport in Nederland hogerop te brengen", zegt Van der Heijden.

Nieuwe ploeg

Afgelopen winter stapte hij over naar Scott-Odlo, de formatie van de Zwitser Thomas Frischknecht, die zeven wereldtitels veroverde op de mountainbike en in de cyclocross. "Het nieuwe team is heel motiverend, ik benader wedstrijden en trainingen op een heel andere manier. In het begin van het jaar zijn we een maand naar Zuid-Afrika geweest met de hele ploeg. In het verleden deed ik dat soort kampen vaak individueel."

Van der Heijden, die een studie Marketing en Communicatie afrondde aan de Johan Cruyff University, kan zondag een belangrijke stap zetten richting Rio. Als hij in de top-6 eindigt, voldoet hij aan de limiet van NOC*NSF. Een top-12 notering betekent een zogenaamde ‘halve kwalificatie’.

"Nove Mesto heb ik al vaak gereden en ik heb daar bij de junioren en beloften een aantal keer gewonnen, dus het parcours ligt me zeker", aldus de inwoner van Drunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl