Eén van de hits uit het jaar 2014, volgens de jaarwoordenzoeker ANP

Het genootschap Onze Taal heeft een jaarwoordenzoeker ontwikkeld. Door een jaartal, zoals een geboortejaar in te vullen, is te zien welk woord of welke uitdrukking in dat jaar bekend werd.

Van lang niet alle woorden en uitdrukkingen in de Nederlandse taal is het exacte geboortetijdstip bekend, maar van de woorden in de jaarwoordenzoeker is daar wel iets over te zeggen. 

Zo kwam het woord internet in 1991 voor het eerst in het Nederlands voor. Ook deed het woord e-mail in dat jaar zijn intrede in onze taal, meldt het genootschap.

Vlaflip

De woorden die bij een jaartal verschijnen zijn vaak het gevolg van een maatschappelijke gebeurtenis, zoals de ontdekking of invoering van een tot dan toe onbekend wezen of product (1803: vogelbekdier, 1963: vlaflip), een politieke verandering (1868: socialistisch), de publicatie van een dichtregel die gevleugeld wordt (1929: groots en meeslepend wil ik leven), een optreden in de media dat onvergetelijk blijkt te zijn (2001: een beetje dom) of een verandering in de wetgeving (1881: drankwet). 

STER reclame