Oud-minister Netelenbos
NOS Nieuws

'NS heeft het twee keer verprutst'

De Nederlandse Spoorwegen hebben het tot twee keer toe verprutst toen het bedrijf de kans kreeg het reizigersvervoer op de HSL-Zuid binnen te halen. Dat zei oud-minister Netelenbos (PvdA) van Verkeer en Waterstaat voor de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de Fyra onderzoekt.

Eerst diende NS een bod in dat helemaal niet aan de eisen voldeed. Dat werd afgewezen, maar Netelenbos besloot het bedrijf toch nog een tweede kans te geven.

"Tot mijn stomme verbazing heeft de NS toen totaal niet gereageerd. Dat is een enorme fout geweest", zei Netelenbos. Toenmalig president-commissaris Timmer zei gisteren dat de leiding van het bedrijf niet reageerde, omdat die zich geschoffeerd voelde.

"NS gedroeg zich als een ouderwets staatsbedrijf", zei Netelenbos daarover. "Terwijl het al in 1995 geprivatiseerd was."

Oranjecombinatie

Netelenbos zei dat ze haar uiterste best had gedaan om de NS in staat te stellen het contract binnen te halen, ook toen het kabinet uiteindelijk besloten had om in een openbare aanbesteding ook andere partijen uit te nodigen.

Lopende die procedure kwam de NS, samen met Schiphol en de KLM, de zogeheten Oranjecombinatie, opnieuw met een onderhands bod. Netelenbos erkende dat het idee voor die Oranjecombinatie is ontstaan op haar ministerie.

"Het is ontstaan bij mensen die het toch wel heel jammer vonden dat het allemaal zo gegaan was." Hoewel de Tweede Kamer enthousiast was, lukte het Netelenbos niet het kabinet achter haar plannen te krijgen.

Brief

Zelfs een persoonlijke brief aan premier Kok mocht niet baten. "Het was een dringende oproep aan Kok om mij te steunen", zei Netelenbos. Maar Kok steunde haar niet en de brief werd verscheurd.

"Hij verscheurde de brief samen met zijn stukken, dat was wel grappig", lachte Netelenbos. Ze ontkende dat ze had gedreigd af te treden vanwege de kwestie.

Netelenbos: Kok verscheurde ook zijn stukken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl