Entrance to a Roman Theatre
NOS Nieuws

Fries Museum koopt 'sleutelstuk' Alma-Tadema

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft voor 1,6 miljoen euro een werk van de Nederlands-Britse schilder Lawrence Alma-Tadema aangekocht. Daarmee is Entrance to a Roman Theatre uit 1866 de duurste aankoop die het museum ooit deed.

Het museum noemt het werk een sleutelstuk uit het oeuvre van Alma-Tadema. Het betekende namelijk de internationale doorbraak van de Fries.

"Een vergelijkbaar werk van Alma-Tadema is in Nederland niet te vinden", zegt een woordvoerder. "Het Fries Museum kan daarom nu als enige museum in Nederland de volledige ontwikkeling tonen die de schilder doormaakte."

Verengelst

Lourens Tadema werd in 1836 geboren in het Friese Dronrijp. Toen hij in 1870 naar Londen verhuisde verengelste hij zijn naam naar Lawrence. Later mocht hij zich ook 'Sir' laten noemen.

In Engeland ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste schilders van zijn tijd. Hij stond bekend om zijn genrestukken met Romeinse of Griekse inslag.

Grootste collectie

Het Fries Museum heeft de grootste collectie van zijn werk in Nederland. Dit nieuwe topstuk kon worden aangekocht dankzij de steun van enkele particuliere donateurs, de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij.

"Het werk van Alma-Tadema is de laatste decennia sterk in prijs gestegen", aldus de woordvoerder. "Het is dan ook bijzonder dat het Fries Museum erin geslaagd is om dit belangrijke werk te verwerven."

Volgend jaar opent in het museum een grote tentoonstelling over de schilder. Entrance to a Roman Theatre is later dit jaar al te bewonderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl