Gustave Courbet, l'Origine du monde
NOS Nieuws

Heisa om Courbets 149 jaar oude vagina

In Frankrijk ruziën een leraar en Facebook vandaag over een 149 jaar oud schilderij. De man plaatste in 2011 een plaatje van L'Origine du monde (De oorsprong van de wereld) van Gustave Courbet op zijn Facebookpagina, waarna het sociale medium zijn account afsloot.

Op het schilderij is het naakte onderlichaam van een vrouw op een bed afgebeeld, schaamdeel richting de kijker. Een Ottomaanse ambassadeur in Parijs zou in 1866 Courbet de opdracht hebben gegeven om het schilderij te maken voor zijn persoonlijke erotische collectie.

Facebook beoordeelt het werk als aanstootgevend. De leraar, vijftiger, kunstliefhebber en vader van drie kinderen, vindt dat absurd. De rechter buigt zich vanaf vandaag dus over de vraag of het porno is of kunst.

Choqueren

Voor Facebook staat er nog meer op het spel. In de algemene voorwaarden van het sociale medium staat dat bij geschillen het Amerikaanse recht geldt. Daartegen heeft de Franse leraar al met succes bezwaar gemaakt. De Franse rechtbank acht zich bevoegd om zich over de zaak te buigen.

Facebook is het daar weer niet mee eens en is in beroep gegaan. "Het zal een lange juridische strijd worden", zegt correspondent Ron Linker.

Het origineel van het schilderij dat 50 bij 50 centimeter meet, hangt in het Musée d'Orsay in Parijs, "Als je naar het schilderij loopt, is er een begeleidende tekst, waarop het museum waarschuwt: dit schilderij houdt niet op te choqueren", zegt Linker. "Dat is anderhalve eeuw na dato nog steeds het geval, misschien wel precies wat de schilder heeft gewild."

Gustave Courbet, l'origin du monde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl