Een dodencel in Texas
NOS Nieuws

Nebraska schaft de doodstraf af

De Amerikaanse staat Nebraska schaft de doodstraf af. Voortaan is de zwaarste straf in de staat levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating.

Het congres van de staat stemde met 35 tegen 12 stemmen voor afschaffing. De Republikeinse gouverneur beloofde zijn veto te gebruiken, maar er zijn voldoende stemmen om dat terzijde te schuiven.

Opvallend is dat de tegenstand tegen de doodstraf dit keer uit conservatieve hoek kwam. Ze redeneerden dat de straf de belastingbetaler te veel geld kost en de regering te veel macht geeft. Ook hebben critici religieuze bezwaren.

11 op death row

Nebraska heeft sinds 1997 de doodstraf niet meer uitgevoerd. Er zitten elf mensen op death row in de staat.

Maryland was in 2013 de laatste staat die de doodstraf afschafte. De doodstraf kan nog in 32 staten en door de federale overheid worden opgelegd.

Discussie

Recentelijk is de doodstraf weer onderwerp van discussie geworden in de VS. Doordat farmaceutische bedrijven geen middelen voor executies meer willen leveren, moesten gevangenissen improviseren met andere drugs. Dat is meerdere keren fout gegaan, waardoor terdoodveroordeelden onnodig leden.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof doet binnenkort uitspraak over de vraag of de doodstraf op deze manier nog wel uitgevoerd mag worden. Sommige staten wachten dat niet af: zo heeft Utah het vuurpeloton alvast heringevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl