
'Constructieve drie' zeggen begrotingsonderhandelingen af
Het gesprek over de begroting voor 2016 tussen minister Dijsselbloem en D66, ChristenUnie en SGP gaat de komende dag niet door. De drie partijen, bekend als 'de constructieve oppositie', hebben de afspraak afgezegd.
Volgens D66 heeft de afspraak om met VVD en PvdA te onderhandelen over de begroting geen zin, omdat de vijf partijen samen geen meerderheid in de Eerste Kamer meer hebben.
De ChristenUnie wil pas praten als duidelijk is wat het kabinet besluit over de gaswinning in onder meer Groningen. Dat besluit neemt minister Kamp pas in juli. ChristenUnie-leider Slob wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid.
De SGP zegt dat de zaken niet meer hetzelfde zijn als voorheen. "Het zal anders gaan dan het ging. Dat staat en stond al vast en is vandaag bevestigd."
Andere partijen
Minister Dijsselbloem maakte dinsdag bekend dat hij met de bevriende oppositiepartijen een begin wil maken met de begroting voor 2016. Maar die stellen nu dat de minister zich beter eerst kan richten op andere oppositiepartijen als CDA, SP en PVV om te kijken of die bereid zijn het kabinet op onderdelen te steunen.
Er zijn wel al gesprekken geweest in aanwezigheid van premier Rutte en vice-premier Asscher. D66-leider Pechtold spreekt van een constructieve sfeer, maar vindt dat het geen zin heeft nu echt te onderhandelen.
Defensie en zorg
De afgelopen dag namen VVD en PvdA al een voorschot op de begroting met de afspraak dat er in ieder geval extra geld gaat naar defensie en de zorg.
Dijsselbloem zegt dat er nog voldoende tijd is voor de begrotingsbesprekingen. Wat hem betreft kunnen die ook nog in de zomer plaatsvinden.
NAC definitief verkocht aan groep ondernemers uit Breda
Met de verkoop komt een einde aan een maandenlange soap rond de overname van de Bredase voetbalclub.
Duitsland maakt openbaar vervoer in zomer bijna gratis
Voor 9 euro per maand kunnen mensen in juni, juli en augustus door heel Duitsland reizen. Snelle treinen zijn uitgezonderd. De maatregel is bedoeld als compensatie voor hoge brandstofprijzen.
Minimumloon omhoog, maar is het genoeg?
Uit de Voorjaarsnota blijkt dat het minimumloon vervroegd verhoogd zal worden met 7,5 procent. Wat zijn de gevolgen?