Minister Dijsselbloem wilde donderdag praten met D66, ChristenUnie en SGP
NOS Nieuws

'Constructieve drie' zeggen begrotingsonderhandelingen af

Het gesprek over de begroting voor 2016 tussen minister Dijsselbloem en D66, ChristenUnie en SGP gaat de komende dag niet door. De drie partijen, bekend als 'de constructieve oppositie', hebben de afspraak afgezegd.

Volgens D66 heeft de afspraak om met VVD en PvdA te onderhandelen over de begroting geen zin, omdat de vijf partijen samen geen meerderheid in de Eerste Kamer meer hebben.

De ChristenUnie wil pas praten als duidelijk is wat het kabinet besluit over de gaswinning in onder meer Groningen. Dat besluit neemt minister Kamp pas in juli. ChristenUnie-leider Slob wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid.

De SGP zegt dat de zaken niet meer hetzelfde zijn als voorheen. "Het zal anders gaan dan het ging. Dat staat en stond al vast en is vandaag bevestigd."

Andere partijen

Minister Dijsselbloem maakte dinsdag bekend dat hij met de bevriende oppositiepartijen een begin wil maken met de begroting voor 2016. Maar die stellen nu dat de minister zich beter eerst kan richten op andere oppositiepartijen als CDA, SP en PVV om te kijken of die bereid zijn het kabinet op onderdelen te steunen.

Er zijn wel al gesprekken geweest in aanwezigheid van premier Rutte en vice-premier Asscher. D66-leider Pechtold spreekt van een constructieve sfeer, maar vindt dat het geen zin heeft nu echt te onderhandelen.

Defensie en zorg

De afgelopen dag namen VVD en PvdA al een voorschot op de begroting met de afspraak dat er in ieder geval extra geld gaat naar defensie en de zorg.

Dijsselbloem zegt dat er nog voldoende tijd is voor de begrotingsbesprekingen. Wat hem betreft kunnen die ook nog in de zomer plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl