ANP
NOS Nieuws

'Dames en heren, het ga u goed'

Nelleke van der Krogt (67) was vanavond voor het laatst te zien in Tussen Kunst en Kitsch. Er kwam op die manier een einde aan de 35-jarige radio- en televisiecarrière van de presentatrice.

“Ja en dan is het nu zover", begon Van der Krogt haar afscheidsspeech, die direct na het kunstprogramma werd uitgezonden. "Dit was mijn laatste uitzending van Tussen Kunst en Kitsch. Dankzij u heb ik 35 jaar dit mooie radio- en televisiewerk mogen doen. Heel veel dank daarvoor.”

Wilt u mij voor één keer serieus nemen?

Nelleke van der Krogt

Frits Sissing gaat het programma vanaf dit najaar presenteren. Van der Krogt: “Hij heeft er heel veel zin in en heeft al een enorme berg kitsch gekocht, dus dat wordt nog wat.”

De oud-presentatrice wil de kijkers van Tussen Kunst en Kitsch voordat ze van de buis verdwijnt, nog iets meegeven. “Wilt u mij nou eens voor één keer serieus nemen als ik u zeg: denkt erom, de enige echte belangrijke waarde, is de gevoelswaarde. Het ga u goed.”

Nelleke van der Krogt neemt afscheid

Terugkeer?

Een terugkeer op televisie wil Van der Krogt overigens niet uitsluiten, zei ze eerder tegenover NU.nl. "Ik ga gewoon even kijken hoe het leven zonder televisie is. Wat ik dan doe. En daarna zien we wel weer. Ik wil niet emotioneel en groots afscheid nemen om vervolgens weer terug te komen."

Nelleke van der Krogt begon in 1979 bij de AVRO op de radio. Zes jaar later maakte ze de overstap naar de televisie, waar ze werkte als tekstschrijver, samensteller en eindredacteur.

Vileine opmerkingen

Ze werd bekend bij het grote publiek als presentator van Opsporing Verzocht en later van Tussen Kunst en Kitsch. Dat is het langstlopende kunstprogramma op de Nederlandse televisie. Het bestaat al dertig jaar. Van der Krogt presenteerde het vanaf 2002.

 • ANP
  Nelleke van der Krogt in 1990 bij presentatie Opsporing Verzocht
 • ANP
  ... in 1992 met Jan Scholtens in Opsporing Verzocht
 • ANP
  ... in 1997 in Opsporing Verzocht
 • ANP
  ... in 1998 te gast in Sterrenslag
 • ANP
  ... in 2001 bij Zo Vader, Zo Zoon
 • ANP
  ... in 2002 in Tussen Kunst en Kitsch
 • ANP
  ... in 2002 op bezoek bij Life and Cooking
 • ANP
  ... in 2007 bij een uitstapje in So You Think You Can Be A Popstar

Op sociale media wordt Van der Krogt geprezen om haar scherpe tong. "Ik zal haar vileine opmerkingen missen", twittert Linda Schaap. "Het was de enige reden te kijken."

Wout Jan Balhuizen ziet een verband. "Zowel David Letterman als Nelleke van der Krogt nemen afscheid vandaag. Toeval? Dacht 't niet." Cabaretière Katinka Polderman schreef speciaal voor de presentatrice een loflied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl