De voormalige neuroloog Jansen Steur
NOS Nieuws

Opnieuw 6 jaar cel geëist tegen Jansen Steur

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft in hoger beroep opnieuw 6 jaar cel geëist tegen de voormalige neuroloog Ernst Jansen Steur. Volgens het OM is hij schuldig aan de zelfmoord van een patiënte en heeft hij patiënten opzettelijk zwaar lichamelijk en psychisch letsel toegebracht.

Jansen Steur werd in februari vorig jaar door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Het OM eiste destijds al 6 jaar cel. Maar de rechter vond die eis destijds te hoog in verhouding tot wat er allemaal was gebeurd. De ex-specialist had fouten gemaakt maar het was niet aantoonbaar dat hij dat met opzet had gedaan.

De rechtbank rekende het Jansen Steur aan dat hij patiënten in het Medisch Spectrum Twente in Enschede bleef behandelen terwijl hij verslaafd was aan medicijnen. Juist als arts had hij de gevolgen van zijn verslaving moeten inzien, luidde het oordeel.

Deskundigen hebben op Steur, op verzoek van zijn advocaat, nader psychisch onderzocht. Ze concluderen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is en dat komt waarschijnlijk door de verslaving.

Zware medicijnen

Dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar is, is voor de officier van justitie geen enkele reden om een lagere gevangenisstraf te eisen.

Jansen Steur werd vorig jaar onder meer veroordeeld voor het stellen van verkeerde diagnoses. Hij vertelde patiënten dat ze ernstige ziektes hadden en schreef hen bijbehorende zware medicijnen voor. Achteraf bleken de patiënten de ziektes helemaal niet onder de leden te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl