ANP

Het gaat goed met miljonairs in Nederland. Het zijn er steeds meer en ze geven - naar eigen zeggen - meer geld aan goede doelen. In totaal zijn er ruim 98.000 gezinnen met een vermogen van een miljoen of meer. Voor de crisis waren dat er 93.400.

Daarmee is het aantal miljonairs in Nederland in vergelijking met voor de crisis gestegen met bijna 5,5 procent, blijkt uit een onderzoek van Van Lanschot Bankiers in samenwerking met het statistiekbureau CBS en onderzoeksbureau GfK.

Kaart: miljonairs per gemeente (2013)

In Bloemendaal en Laren wonen de meeste miljonairs. Bijna 10 procent van de inwoners is daar miljonair. De minste kans om een miljonair tegen het lijf te lopen heb je in Kerkrade (0,2 procent) en Landgraaf (0,3 procent).

Onder een miljonair wordt een huishouden met een vermogen van minimaal een miljoen verstaan. De waarde van de eigen woning en de schuld door de hypotheek wordt daarbij niet meegerekend.  De gemiddelde miljonair is 2,9 miljoen euro waard. Voor de crisis was dat 3 miljoen. Hun besteedbaar inkomen is drie keer zo hoog als dat van de gemiddelde Nederlander. 

Guller

Opvallend is dat schenken aan goede doelen steeds populairder wordt onder miljonairs. Bijna 25 procent wil na zijn dood een groot deel van zijn geld aan goede doelen nalaten. Een jaar eerder was dat nog 12 procent.

Het lijkt er ook op dat de nog rijkere multimiljonairs guller zijn geworden. Wilde eerder 20 procent geld nalaten aan een goed doel, nu is dat 59 procent. Het aantal miljonairs dat tijdens zijn leven een groot gedeelte van zijn vermogen aan een goed doel wil schenken, is gestegen van 13 naar 19 procent.

STER reclame