De enquêtecommissie verhoort Wim Korf
NOS Nieuws

'NS-bod op HSL was idioot hoog'

Het bod van de NS op het reizigersvervoer over de hogesnelheidslijn was onverwacht hoog en "idioot". Dat zei hsl-projectdirecteur Wim Korf voor de parlementaire enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt.

Korf was ambtenaar bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hij vertelde onder ede dat de overheid een bod van 100 miljoen euro voldoende had gevonden en 125 miljoen heel hoog had gevonden.

De NS bood 178 miljoen, waar andere bieders niet boven het door de overheid gewenste bedrag uitkwamen. Vervoersbedrijf Arriva bood 100 miljoen, concurrent Connexxion 61 miljoen. Het verschil met de NS was dus erg groot.

Niet risicovol

Het spoorbedrijf onderbouwde het bedrag met een zeer hoge schatting van het aantal reizigers dat gebruik zou maken van de hsl. Korf zei dat hij die schatting niet risicovol vond. "Dat is aan hen. Wij zouden blij zijn als ze dat zouden halen."

Hij reageerde verbolgen op de suggestie dathet bod niet zo idioot was, dat hij op de rem had moeten trappen. "U moet aan de NS vragen: wat heeft u nou gedaan hier?", zei hij. "Ik vind dat NS hier hard op ondervraagd moet worden en niet een ambtenaar van het ministerie."

Hij zei dat de vervoerder ten onrechte geen gebruik had gemaakt van de onderhandelingsruimte die er was om het bod nog omlaag te krijgen.

Zorgelijk

Eerder op de dag zei adviseur Kees van Krieken bij de enquêtecommissie dat hij het bod van 178 miljoen euro wel meteen zorgelijk en risicovol vond, en dat hij dit ook had doorgegeven aan het ministerie.

Volgens Van Krieken was meteen al duidelijk dat het aantal reizigers te hoog was ingeschat en het aantal treinen te laag. Ook leek het erop dat het HSA-consortium van NS en KLM op deze manier in 2011 failliet zou gaan (dat gebeurde inderdaad bijna).

Projectdirecteur Korf: NS heeft idioot geboden op HSL

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl