NOS Nieuws

Bellen en appen op de fiets niet verboden

Bellen en appen op de fiets wordt in Nederland niet verboden. Minister Schultz schrijft aan de Tweede Kamer dat ze meer in het beïnvloeden van het gedrag ziet dan in een verbod.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft ze gekeken naar de internationale ervaringen met een verbod op bellen en appen op de fiets. Onder meer in Denemarken en in landen in Zuid-Europa is het verboden. Maar volgens Schultz worden de regels niet of nauwelijks gehandhaafd.

Heterdaad

Ook in andere landen waar veel mensen fietsen wordt niet op het gebruik van de telefoon door fietsers gelet. De Duitse politie geeft aan dat optreden erg lastig is, omdat iemand op heterdaad moet worden betrapt en geconstateerd moet zijn dat iemand praat.

Schultz verwacht meer van "gedragsverandering op een positieve manier". Vorig jaar sloot ze een convenant met een aantal providers, waar de 'Fietsmodus' een onderdeel van is. Met de telefoon in Fietsmodus blijven fietsers bereikbaar. Maar als ze van hun apps afblijven, maken ze kans op een prijs.

Verzekeraars

De minister wijst ook op de rol van verzekeraars. Die kijken per geval welk gedrag aan een ongeluk heeft bijgedragen en bepalen zo de verdeling van de aansprakelijkheid. "Een verbod op het gebruik van smartphone zal dat niet veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl