De bom werd in anderhalf uur onschadelijk gemaakt
NOS Nieuws

Zware WO II-bom ontmanteld in Hannover

In de Duitse stad Hannover is een bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Tienduizenden mensen die geëvacueerd waren, kunnen weer naar huis.

Het was niet gemakkelijk om de bom te ontmantelen, zegt de Duitse Explosieven Opruimingsdienst. De ontsteking was verroest, waardoor het anderhalf uur duurde voor de klus geklaard was.

De 250 kilo zware bom werd gistermiddag gevonden bij sloopwerkzaamheden op het terrein van een voormalig schoolgebouw. Omdat hij was aangetikt en verschoven, moest hij zo snel mogelijk onschadelijk worden gemaakt.

31.000 mensen

Uit voorzorg werden 31.000 omwonenden geëvacueerd. Veel mensen gingen naar vrienden of familie; anderen werden opgevangen in een evenementenhal. Ook winkels, een hotel en metrostations werden ontruimd.

De operatie was een van de grootste evacuaties uit de Duitse naoorlogse geschiedenis. 850 medewerkers van de brandweer, de politie en hulporganisaties waren er ongeveer vier uur mee bezig. Meer dan 55 ziekenwagens werden ingezet om zieke mensen te vervoeren.

In Duitsland worden nog geregeld bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl