Deze vrouw raakt blind aan een oog door een Takata-airbag
NOS Nieuws

Enorme terugroepactie om dodelijke airbags

In de VS worden bijna 34 miljoen auto's teruggeroepen naar de garage, omdat de airbags defect kunnen raken. Het is de grootste terugroepactie voor auto's ooit in het land.

Doordat de airbag soms met te veel kracht opent, kunnen er metaaldeeltjes losschieten. Daardoor zijn wereldwijd al zeker zes mensen om het leven gekomen en zijn er meer dan honderd gewond geraakt.

De oorzaak van het defect is nog niet bekend. Wel lijkt het erop dat de airbags het mankement eerder vertonen in een warmer, vochtiger klimaat. Daarom krijgen auto's uit zuidelijke staten in de VS voorrang bij de terugroepactie.

Ook in Nederland

Er zijn al langer problemen met airbags van het merk Takata, maar het Japanse bedrijf wilde tot nu toe niet overgaan tot een terugroepactie. Wel haalden individuele automerken op eigen houtje al 17 miljoen auto's terug naar de garage voor reparatie.

De airbags worden gebruikt door elf automerken, onder meer Honda, Ford, Mazda en Nissan. Ook in Nederland zijn al chauffeurs opgeroepen hun airbags te laten aanpassen. Toyota liet vorige week nog weten 37.000 auto's in ons land terug te roepen.

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration is ontevreden dat Takata zo lang wachtte totdat het bedrijf overging tot actie. Justitie in de VS is een onderzoek begonnen om te kijken of er iemand aansprakelijk kan worden gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl