ANP
NOS Nieuws

Rekenkamer kraakt bezuinigingen AIVD

De Algemene Rekenkamer is zeer kritisch over de bezuinigingen op de inlichtingendienst AIVD door het kabinet. In een rapport stelt de Rekenkamer dat de bezuiniging van 68 miljoen euro uit het regeerakkoord "diepe sporen nalaat" in de organisatie.

Het kabinet draaide een deel van de bezuinigingen terug, onder meer na de toenemende dreiging van jihadisten en de bezetting van de Krim in Rusland. Volgens de Rekenkamer heeft het kabinet daarmee de wendbaarheid van de dienst overschat. "Het herstel van de AIVD en de blik op de toekomst keren onvoldoende terug", staat in het rapport.

Jaren merkbaar

Na de aankondiging van de bezuinigingen is veel personeel bij de dienst vertrokken. Daarmee is waardevolle kennis en ervaring verloren gegaan, schrijft de Rekenkamer. Er wordt nu wel nieuw personeel geworven, maar dat wordt bemoeilijkt doordat de interne academie is wegbezuinigd. De gevolgen zullen volgens de Rekenkamer nog jaren merkbaar zijn.

Rekenkamer: AIVD weer zorgvuldig opbouwen

Door het korten van het budget wordt bij de dienst ook bespaard op materieel en is innovatie met ICT een budgettaire sluitpost geworden, stelt de Rekenkamer.

Deskundigheid verdwijnt

Volgens de Rekenkamer verdwijnt door de bezuinigingen de deskundigheid bij de dienst. Ook heeft het instituut kritiek op het plan om het kantoor van de AIVD en MIVD samen te voegen. De Rekenkamer stelt dat het voornemen onvoldoende onderbouwd is en dat de leiding vooral bezig is met reorganisatiemaatregelen.

Premier Rutte zegt in een reactie dat de gevolgen voor de operationele capaciteit bij de reorganisatie uiterst beperkt zijn gebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl