NOS Nieuws

Belastingdienst reorganiseert: 5000 banen weg

'Er gaat grote ophef ontstaan'

De Belastingdienst gaat reorganiseren: de dienst schrapt 5000 banen. Dat hebben bronnen aan de NOS gemeld en het ministerie bevestigt dat.

Nu werken er zo'n 20.000 mensen bij de Belastingdienst (dat is exclusief de Douane en Fiod). Voor degenen die hun baan verliezen wordt binnen of buiten de overheid ander werk gezocht.

Het schrappen van zo veel banen is nodig, omdat nieuwe computersystemen veel rekenwerk en controles kunnen overnemen. Door ICT-ontwikkelingen gaat het werk bij de Belastingdienst steeds meer lijken op data-analyse en daarvoor zijn veel minder mensen nodig, vindt de dienst.

De nieuwe werkwijze leidt tot exactere belastingaanslagen en minder belastingontduiking, zeggen dezelfde bronnen. De extra belastingopbrengst kan daardoor oplopen tot honderden miljoenen en mogelijk miljarden euro's per jaar.

Boegbeeld

Staatssecretaris Wiebes heeft al meerdere keren aangegeven dat hij de dienst "flink verouderd" vindt. Het vertrek, vandaag, van directeur-generaal Peter Veld, de hoogste ambtelijke baas, houdt verband met de grote reorganisatie.

Veld schrijft aan zijn medewerkers dat de reorganisatie de komende jaren "een forse opgave" betekent voor de dienst. "Bij een dergelijke meerjarige inspanning hoort ook een directeur-generaal Belastingdienst als boegbeeld”, schrijft hij.

ICT-problemen

De Belastingdienst kende de afgelopen jaren veel problemen op het gebied van ICT. Vanaf 2005 werd aan een systeem gewerkt dat alle aangiften en toeslagen moest verwerken. In 2014 werd het project na negen jaar proberen uit de lucht gehaald. Het kostte 203 miljoen euro.

Sinds kort wordt de ICT-aanpak over een andere boeg gegooid en worden juist bestaande informatiesystemen aan elkaar geknoopt. De Belastingdienst weet zo veel meer van burgers, zonder dat die meer informatie opgeven. Zo weet de Belastingdienst bijvoorbeeld waar hun spaargeld staat, of zij een boot of een tweede huis hebben of bijvoorbeeld een aandelenportefeuille.

Ook de vooraf ingevulde aangifteformulieren leveren volgens de Belastingdienst een besparing van menskracht op. Voor het meer gespecialiseerde werk dat in de toekomst nodig is, zoals data-analyse, belastingen voor grote bedrijven en gerichte fraudebestrijding, worden maximaal 1500 nieuwe medewerkers aangetrokken.

Betalingsachterstanden

In Nederland moeten jaarlijks 1,6 miljoen bedrijven en 8,5 miljoen particulieren aangifte doen. Dat brengt rond de 150 miljard euro aan belastinginkomsten op.

De fiscus loopt jaarlijks honderden miljoenen euro's mis door opzettelijk of onopzettelijk onjuiste aangiften, betalingsachterstanden, fraude, belastingontwijking en belastingontduiking.

Staatssecretaris Wiebes over reorganisatie Belastingdienst
'Ambities om fraude aan te pakken gaan juist omhoog'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl